ANTISZEMITA PLAKÁTOK BELGRÁD BELVÁROSÁBAN

BREUERPRESS INTERNATIONAL:

Antiszemita plakátok jelentek meg péntek este Belgrád belvárosában: a falragaszok a zsidókat teszik felelőssé Jugoszlávia tizennégy évvel ezelőtti NATO-bombázásáért.

szerbplakat

A B92 rádió-televízió jelentése szerint a plakátokon egy második világháborús bombázó látható, amelyen Dávid-csillag van. Mellette a hadsereg vezérkarának romba dőlt épülete és egy lebombázott újvidéki híd látható, s az az üzenet, hogy tizennégy év telt el a NATO-bombázás óta, de “a terror tovább tart”. A plakátokon a Vér és Becsület neonáci szervezet internetes címe van feltüntetve.

A B92 szerint a plakátok az 1941-es náci zsidóellenes falragaszokra emlékeztetnek.

Dragan Djilas belgrádi polgármester felszólította a főváros lakóit, hogy tartsák tiszteletben a demokratikus társadalmi értékrendet, és ápolják a kölcsönös tolerancia és tisztelet légkörét, amelyről Belgrád ismert. Meggyőződését fejezte ki, hogy a bűnüldöző szervek megtalálják a plakátok készítőit, és megbüntetik őket, bizonyítandó, hogy a vandalizmus és a rasszizmus nem kívánatos jelenség Belgrádban. Meho Omerovic, a szerb parlament emberi jogi bizottságának elnöke közölte, hogy a zsidók iránti gyűlölet és a bombázással való vádaskodás hatalmas kárt okoz a fővárosnak és az országnak.