Kiutasították Belgiumból a zsidók elégetésére felszólító imámot

Egy marokkói imámot októberben, nemzetbiztonsági fenyegetésre hivatkozva, kitiltottak Belgiumból, mert egy videófelvételen “zsidók elégetésére” szólított fel. A VRT flamand közszolgálati televízió által nyilvánosságra hozott információkat Sammy Mahdi, a belga menekültügyi és migrációs államtitkár is megerősítette – adta hírül az MTI.

Az államtitkár a sajtónak elmondta, hogy három hónappal ezelőtt döntött a tilalom elrendeléséről “a biztonsági szolgálatoktól kapott információk alapján”, és “a nemzetbiztonságot fenyegető súlyos veszélyre utaló jelek miatt”. A tilalom tíz évre szól.

Az imám, Mohamed Toujgani, korábban a molenbeeki Al-Khalil mecsetben, Belgium egyik legnagyobb muszlim imahelyén prédikált. A VRT szerint 2009-ben a zsidók elégetésére szólította fel híveit, az erről készült videó 2019-ben bukkant fel a világhálón. A televíziós csatorna közölte, hogy Toujgani bocsánatot kért a beszédért, és arra hivatkozott, hogy Izraelnek a Gázai övezetben élő palesztinok elleni “háborúja” miatt ragadtatta magát az uszításra.

Az imám, aki többek között a belgiumi Marokkói Imámok Ligájának vezetője, az állambiztonság, a belga polgári hírszerző szolgálat megfigyelése alatt állt. Jelenleg ugyan nem tartózkodik Belgiumban, de ügyvédjén keresztül fellebbezést nyújtott be a kiutasító határozat ellen.

A flamand televíziós csatorna szerint a vallási vezető 40 éve él Belgiumban a családjával együtt.