A támadó halálával ért véget a túszdráma a texasi zsinagógánál

A túszmentés közben meghalt a fegyveres férfi, aki egy rabbit és három másik embert tartott fogva szombat este a texasi Colleyville zsinagógájában, egy Bar Mitzvah közepén – írja a Times of Israel. A kiszabadult túszok jól vannak, semmi jel nem utal arra, hogy a túszejtő szándékosan a helyi zsidó közösség ellen készült volna támadásra, és további fenyegetés veszélye nem áll fenn, közölte az FBI. Az elkövető személyazonosságáról egyelőre semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra a hatóságok. Az egyelőre nem világos, hogy a rendőrök lőtték le a támadót vagy öngyilkos lett.

Latest on Colleyville hostage situation: Suspect dead, hostages rescued

Here’s the latest information.

Az incidenst egy ideig élőben közvetítették a Facebookon. A videofelvételen azt mondta a fegyveres, hogy ha valaki megpróbál behatolni az épületbe, mindenki meg fog halni. A férfi azt követelte a túszoktól, hogy hívják fel a lánytestvérét, és Aafia Siddiqui szabadon engedését kérte. A sajtóban megjelent találgatások szerint ez arra utalhat, hogy a túszejtő Siddiqui testvére. A pakisztáni orvosnőt 2010-ben tartóztatták le terrortámadás előkészületei miatt, amely során az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák és FBI ügynökök ellen tervezett merényletet. A bíróság 86 év börtönre ítélte, büntetését egy texasi börtönben tölti. Matthew Desarno, az FBI különleges ügynöke azt mondta újságíróknak, hogy a megállapították a gyanúsított személyazonosságát, de egyelőre nem hajlandók nyilvánosságra hozni.

Az ügyben Joe Biden amerikai elnök is megszólalt, aki üdvözölte a sikeres túszmentést, és azt ígérte, hogy az elkövetkező napokban tisztázzák a túszejtő indítékait.

Címlakép: Andy Jacobshon/AFP