Ámosz Oz: Izrael létjogosultságát tagadni antiszemitizmus

Kiállt Izrael mellett az egyébként kritikus író.

Ámosz Oz Izrael talán legismertebb írója, könyveit 42 országban adták ki és számos jelentős irodalmi díj tulajdonosa. Hazájában a politikai életben is rendre kifejti nézeteit. Az erősen baloldali meggyőződésű író régóta szorgalmazza egy arab állam megalapítását a Szentföldön.

amosoz_5322-230x140A minap azonban határozottan felszólalt az Izrael bojkottját hirdető BDS mozgalom ellen, a BBC Newsnight című műsorában. “Elmondom, én hol húzom meg a vonalat. Amikor Izraelt kritizálják, azzal valamennyire egyet tudok érteni. Amikor azt mondják, hogy Izrael a gonosz megtestesülése, akkor már egyfajta megszállottságról van szó, őrültségről. Ezzel együtt ez még egy legitim vélemény. Amikor viszont azt ismételgetik, hogy Izraelnek nincs joga a létezéshez – ez az a pont, ahol az anticionizmus antiszemitizmussá válik. Senki sem állítja ugyanis, hogy Hitler után Németországot fel kellett volna számolni, vagy Sztálin után ne legyen többet Oroszország. Ha valaki azt mondja, hogy Izraelnek meg kellene szűnnie, vagy már létre sem kellett volna jönnie, azzal egyszerűen átlép egy bizonyos határt.”

A BDS mozgalomról szólva Oz kijelentette, hogy a bojkottra való felhívások károsak, és “nem a megfelelő embereket sújtják”.  “Aki minden izraeliben gonosztevőt lát, az gyermeteg módon gondolkodik. A miénk a legmegosztottabb és legtöbbet vitázó társadalom. Nincs két izraeli, aki mindenben egyetértene egymással. A legtöbben még saját magukkal sem értenek egyet. A bojkott azért is káros, mert csak növeli az izraeliek ellenkezését. Azt az izraeli paranoiát erősíti, hogy az egész világ ellenünk van, mindig is ellenünk volt, nem tesznek különbséget az izraeliek között, mindenkit bojkottálnak, ezért legyünk csak mi a rosszfiúk, miért is ne.”

Oz szerint hiba azt gondolni, hogy az Izrael elleni bojkott úgy működik majd, mint Dél-Afrika esetében. “Nagyon ostobának kell ahhoz lenni, hogy valaki azt gondolja: az a gyógyszer, ami hatásos volt a kolera ellen, majd a pestist is meggyógyítja. Ez szellemi restség. Dél-Afrika rossz volt. Az izraeli megszállással azonban más problémák vannak, melyekre más gyógyszer való.”

A beszélgetés során szó esett az író legújabb könyvéről, mely a Júdás címet viseli, és a főhőst mint árulót ábrázolja. Oz kifejtette, hogy a történelem során Júdás története “a 2000 éves nyugati antiszemitizmus Csernobiljává” vált. “Többen fizettek életükkel ezért a véres történetért, mint bármely más történetért a világon. Pogromok, inkvizíciók, üldöztetések, a holokauszt – mind azért, mert az emberek minden zsidót Júdással azonosítottak.”

Oz kritizálta a baloldal által alkalmazott kettős mércét és képmutatást, amikor Izraelről van szó. “Számtalan olyan ember van az Egyesült Királyságban és Európa más országaiban, aki nagyon elnézően vélekedik a harmadik világban történtekről. Azt mondják: “Ezek az emberek rengeteget szenvedtek, meg kell értenünk, hogy számukra az erőszak természetes dolog”.  Ha a zsidókról van szó, viszont ezzel jönnek: “Ezek az emberek rengeteget szenvedtek, hogy lehetnek ilyen erőszakosak azok után, amiket átéltek?”

Oz szerint nem helyes, ha valaki 100%-ban Izrael-, vagy 100%-ban palesztin-párti. Ehelyett igyekezni kell megérteni a konfliktus összetettségét és ellentmondásosságát.

Forrás: Jerusalem Post

zsido.com