A zsidók őrangyalai New York-ban

A Guardian Angels (Őrangyalok) bűnmegelőző csoport bejelentette, az idei antiszemita támadások miatt őrjáratokat fognak indítani Brooklynban.

A non-profit magáncéget még 1979-ben alapította Curtis Sliwa.  Az Angyalok az Egyesült Államok egyik legnevesebb önkéntes bűnmegelőző csoportja. Guardian Angels még a tegnap esti hanukai támadás előtt jelentette be, hogy járőrei mostantól a zsidónegyedben is jelen lesznek – számolt be az NBC News.

A járőr minden nap délben indulna a Crown Heights ortodox zsidó negyedből majd továbbhaladna Williamsburgba és a Borough Parkba.

A csoport alapítója szerint a város vezetésnek már rég tennie kellett volna valamit. „Egyre több támadás történik és a rendőrség nem csinál semmit. Mindez a Városházának meg a polgármesternek köszönhető, aki apátiával kezeli az ügyet” — mondta Sliwa.

A vezető azt is hozzátette, hogy a helyi Chábád Lubavics mozgalom vezetője kereste fel őket és kérte meg, hogy védjék meg a New York-i zsidókat.

„A vörös sapkák és kabátok látványa elrettenti az embereket. Senki nem követ el támadást, ha mi ott vagyunk” — jelentette ki Sliwa.

A Guardian Angels tagjait kiképzik elsősegélynyújtásra, a keleti harcmodor legfontosabb mozdulataira, és konfliktus megoldásra is. Támadás esetén a tagok szabad kezet kapnak, hogy úgy reagáljanak, ahogy tetszik, természetesen törvényes keretek között.

 

forrás: neokohn