A zsidó közösségeknek meg kell védeniük magukat Amerikában

Alig három év alatt a zsidó közösségek fizikai biztonsága külső támadásokkal szemben a közösségek egyik legégetőbb feladatává vált – írja az Algemeiner.

A változást úgy írta le egy a Közösségi Biztonsági Szolgálatnál (Community Security Service, CSS) dolgozó vezető beosztású ember, hogy a „zsidókkal szemben erőszak” egyre inkább „hétköznapi” Amerikában.

Evan Bernstein, a CSS vezetője szerint nagyon megváltozott, hogy mit tartanak „elfogadhatónak” a társadalomban. Az emberek például egyre kevésbé kapják fel a fejüket a tömeges lövöldözések híreinek hallatán. Bernstein szerint hasonlóan kevéssé érzékenyek az emberek a zsidókkal szembeni atrocitások híreire.

Bernstein szerint most éppen egy olyan időszakot él az amerikai zsidó közösség, amikor olyan dolgok történnek meg, amelyeket mindig el akartak kerülni. Viszont ez egy fontos lehetőség is, hogy a közösségek saját kezükbe vegyék a biztonságukat, önkéntes biztonsági szolgálatokat hozzanak létre, és együtt dolgozzanak a bűnüldözéssel.

Bernstein a Rágalmazásellenes Liga New York-i és New Jersey-i irodájának vezetői székéből került a CSS élére tavaly nyáron.

Akkor az elmúlt húsz hónapban több gyilkosság is történt: 11 zsidót lőttek le a pittsburgh-i Tree of Life zsinagógában, majd megöltek egy zsidót a poway-i Chábád központban, később három civilt és egy rendőrt öltek meg egy Jersey City-i kóser piacon, s végül egy embert öltek meg egy monsey-i hanuka-ünnepségen.

Az FBI adatai közben azt jelezték, hogy évtizedek óta a legnagyobb az antiszemita közbeszéd gyakorisága. Eközben a gyűlölet-bűncselekmények száma is nőtt, és ezeknek 60%-a a zsidókat érintette. A koronavírus során az antiszemitizmus nem került karanténba, egyszerűen a közösségi médiába került. Ha véget ér a közösségi távolságtartás, Bernstein attól fél, hogy támadásokra is sor kerülhet. Nem akar pánikot okozni, de szerinte nem szabad passzívnak maradni, ha a közösségek biztonságáról van szó.

Bernstein büszke az „Entry Point” online programra, amely a jelentkezőknek alapvető biztonsági kiképzést ad. Ez több száz zsinagógát érinthet. Bernstein szerint az antiszemitizmus sok társadalmi csoportból jöhet, például neonáciktól és fekete nacionalistáktól is.

„A közösségeinknek fel kell ébredniük” – mondja Bernstein.

Mint véli, a közösségeknek együtt kell működniük a rendőrséggel, mert senki sem figyel jobban oda, mint azok, akiknek családja a zsinagógába jár. Bernstein idézett egy antwerpeni esetet, ahol a rendőrök átengedtek sábát reggel egy ortodox zsidónak öltözött férfit, aki biciklivel érkezett. A közösség önkéntesei természetesen azonnal kiszúrták a férfit, mivel tudták, hogy egy ortodox zsidó nem ül biciklire sábát alatt. Bernstein szerint ez a fajta lokális tudás az, amire szükség lehet a támadások megállítására.

 

forrás: neokohn