„A zsidó a bűnös” – spanyol neonácik botrányos megemlékezése

A Juventud Patriota nevű szervezet felhívására több fasiszta szervezet is tiszteletét fejezte ki a második világháború idején Hitler mellett harcoló Kék Hadosztály előtt. A rendezvény nyílt antiszemita uszítás színtere volt.

A „Hazafias ifjúság” nevű neonáci szervezet felhívására spanyol lapinformáció szerint mintegy 300 ember vonult át Madridon az Almuneda temető felé, hogy megemlékezzenek a főként önkéntesekből álló Kék Hadosztályra (amelynek számos veteránja ott van eltemetve). A demonstrációt az olyan fasiszta csoportok támogatták, mint például a Spanyolország 2000 párt, vagy a La Falange, amelynek elnöke, Manuel Andrino is részt vett a felvonuláson.

A menet a hadosztály pajzsát viselő zászló mögött, a „Becsület és dicsőség az elesetteknek” felirattal haladt végig a városon. A résztvevők a temetőben ahhoz az emlékműhöz vonultak, amelyet a Kék Hadosztálynak állítottak, náci karlendítéssel fejezték ki tiszteletüket a németek oldalán harcoló katonáknak, és fasiszta témájú dalokat énekeltek.

A Ruptly orosz hírügynökség által felvett videón látható, hogy az egyik kék ingbe öltözött felszólaló, Isabel Peralta neonáci aktivista – spanyol zászlókkal körülvéve, és néhány méterre egy paptól – azzal szólította meg hallgatóságát: „Legfőbb kötelességünk Spanyolországért harcolni, Európáért harcolni, amelyet most az ellenség legyengített és felszámolt. Az ellenség mindig ugyanaz, bár mindg más álarcokban: a zsidó. […] A zsidó a tettes, és a Kék Hadosztály harcolt ellene.”

Az emlékműre náci horogkeresztes virágkoszorú került, majd a helyszínen istentiszteletet is tartottak. A pap a következőképpen szólt a jelenlévőkhöz: „A marxizmus, akárcsak a múltban, (…) továbbra is megpróbálja megzavarni társadalmunk békéjét, megzavarni a szellemek nyugalmát és mindenekelőtt eltávolítani a béke fejedelmét, a mi Urunk Jézus Krisztust.”

A másik felszólaló Ignacio Menéndez szélsőjobboldali ügyvéd volt, aki mikrofonnal a kezében arra kérte a megjelenteket, hogy ne tartsák be a vírus miatt hozott egészségügyi intézkedéseket: „Meg kell szegned a kijárási tilalmat, találkoznod kell a családoddal és a barátaiddal (…) öleljétek meg egymást, énekeljetek, és éljetek örömmel. Mert a fasizmus öröm.” A felvételeken egyébként jól látható, hogy a jelenlévők közül sokan nem viselték a kötelező maszkot, és nem tartották be az előírt biztonsági távolságot.

Az spanyol fasiszta szervezetek minden évben megtartják ezt a megemlékezésüket, a Krasznij Bor-i ütközet évfordulóján. A hadosztály ugyanis a Wehrmacht kötelékében, de kék egyenruhában harcolt a keleti fronton, és döntő szerepe volt abban, hogy Krasznij Borban a németekkel együtt visszavertek egy szovjet offenzívát (Franco fasiszta diktátor Hitler szövetségese volt ugyan, de ezen hadosztály rendelkezésre bocsátásán kívül Spanyolország nem vett részt a második világháborúban).

A spanyolországi zsidó hitközségek szövetsége a leghatározottabban elítélte a megmozdulást. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy stabil demokráciában, ahol jogállamiság van, min t Spanyolországban, ilyen megjegyzések büntetlenül maradhatnak. Ezért követeljük, hogy a gyűlölet-cselekményekért felelős ügyészi hivatal vizsgálja ki az incidenst, és ahol célravezető, járjon el és ítélje el az ügyet.”