A washingtoni kongresszus elnökéhez fordult a Wiesenthal Központ

A Simon Wiesenthal Központ Nancy Pelosinak írt levelet, hogy kifejezze aggodalmát a két frissen felesküdött muszlim képviselőnő antiszemita és Izrael-ellenes kijelentései miatt.

A két politikus ellenséges megnyilvánulásairól már korábban közöltünk írást.

A zsidó jogvédő szervezet a palesztin gyökereire büszke Rashida Tlaib – aki a PFSZ terrorszervezet lobogóját viselve ünnepelte választási győzelmét – azon nyilatkozatát nehezményezte, amelyben megkérdőjelezte azon képviselőtársai Amerika iránti hűségét, akik az Izrael bojkottját törvényen kívül helyező javaslat mellett foglaltak állást. Január elején két republikánus szenátor olyan, a Közel-Kelet békéjét elősegítő törvénycsomagot mutatott be, amely védelmet nyújt azoknak, akik nem hajlandóak Izraelt bojkottáló vállalkozásokkal üzletet kötni. “Elfelejtették, hogy melyik országot képviselik. Ez itt Amerika, ahol jogunk van a bojkottra, mely a szabadságért és egyenlőségért folytatott történelmi küzdelmünk egyik eszköze” – mondta Tlaib, akinek a szülei egy Rámállá melletti faluból vándoroltak ki.

A Wiesenthal Központ szerint a képviselőnő cinikus módon utalt a szenátorok kettős lojalitására, s ezzel egy klasszikus antiszemita eszközt használt. Felhívták a figyelmet arra is, hogy Tlaib korábban az “egyállami megoldást” javasolta a Szentföldön, és nem ismeri el a zsidó állam létjogosultságát.

“Tlaib képviselőnőnek minden joga megvan ahhoz, hogy büszke legyen arra, hogy menekültként érkezett ebbe az országba, ahogy ahhoz is, hogy a palesztinok jogaiért emeljen szót. Azonban önnek, Nancy Pelosi, a Demokrata Párt egyik vezetőjének, egyértelművé kellene tennie, hogy az “egyállami megoldás” emlegetése nem más, mint felhívás Izrael elpusztítására, mely ország a világ legnagyobb zsidó népességének otthona. Az a jelszó ellentétben áll mindazzal, mely védelmére ön és az ön édesapja az életét szentelte” – állt a központ két vezetője, Marvin Hier rabbi és Abraham Cooper rabbi levelében.

A Wiesenthal Központ a Minnesota állam képviseletében a kongresszusban ülő Ihlan Omar zsidóellenes megszólalásaira is felhívta Pelosi figyelmét. Omar egy korábbi, nagy port kavart Twitter-üzenetét vette védelmébe, melyben a következőket állította: “Izrael hipnotizálja a világot. Allah ébressze fel az embereket, hogy meglássák Izrael gonosztetteit”.

Omar így emlékezett vissza korábbi megnyilvánulására egy TV-interjúban: “Csak azokkal a szerencsétlen szavakkal tudtam kifejezni akkor a gondolataimat. Igazán fontos a számomra, hogy az emberek megértsék: különbség van egy rettenetesen elnyomó politikát folytató kormány katonai akcióinak kritizálása és egy bizonyos vallást követő emberek támadása vagy sértegetése között”. A műsorvezető azon kérdésére, miszerint van-e okuk az amerikai zsidóknak azért aggódni, mert korábban lelkesen támogatta az Izrael bojkottját hirdető BDS-mozgalmat, Omar így felelt: “Azokban a megszólalásaimmal kizárólag Izrael Államra céloztam. Nagyon fontos, hogy egyértelművé tegyem: a népet nem azonosítom a kormányával, vagy az országával”.

Megválasztása előtt Omar még kontraproduktívnak és a párbeszéd akadályának nevezte a BDS-mozgalom támogatását, ám győzelme után már azt nyilatkozta egy muszlim lapnak, hogy hisz a BDS-mozgalom céljaiban, és támogatja azokat.

zsido.com

Forrás: TOI