„Bőrönd vagy halál”: postaládába dobott üzenettel fenyegettek meg francia zsidó családokat

Öt, a Párizs közeli Champigny-sur-Marne negyedben élő család kapott azonos tartalmú halálos fenyegetést, egy bőröndöt és egy koporsót ábrázoló A4-es papírt, postaládájába az elmúlt hét végén. Az érintettek egyetlen közös nevezője zsidó hovatartozásuk.

Az először elszigetelt, rossz tréfának hitt akció antiszemita fenyegető jellege és komolysága akkor derült ki, mikor a többségében a Champigny-sur-Marne negyed Gallieni rakpartján lakó családok találkoztak egy közeli zsinagógában, és egyeztették tapasztalataikat.

Az egyik érintett az incidenssel kapcsolatban csak annyit nyilatkozott: „Ijesztő, hogy az antiszemitizmus az otthonaink közelébe férkőzött. Azt üzeni, csomagolj, vagy halj meg.”

Sammy Ghozlan, a nemzeti antiszemitizmust figyelő iroda (Bureau National de Vigilance Contre Antisémitisme) igazgatója szerint, aki értesítette az államügyészt az ügyről, a fenyegetések természete egyértelmű: „Kizárólag zsidó családokat vettek célba”. Ghozlan arra kérte az érintett családokat, bátran tegyenek feljelentést az esetekkel kapcsolatban, ne azoknak szaporítsák a táborát, akik csendben a háttérbe húzódnak.

Nicolas Lebourg, a Montpellier Egyetem történésze szerint a jelképek eredetileg nem hordoztak antiszemita tartalmat, hanem a Franciaország által megszállt Algériában letelepedett francia állampolgárok elleni tiltakozás eleme volt. A helyi arab lakosság így próbálta rábírni a ”betolakodókat” a távozásra.

 

Forrás: Le Parisien