Izraeli települések elleni bojkottra szólította fel az Amnesty a legnagyobb szállásközvetítőket

Nem sokkal az Airbnb nagy port kavaró BDS botránya után az Amnesty International hasonló útra lépett: felszólította a négy legnagyobb online szállásközvetítő oldalt, ne jelenítsenek meg olyan kiadó szobákat, szabadidős tevékenységeket, illetve attrakciókat, melyek Júdea és Szamária területén illetve Kelet-Jeruzsálemben élő zsidó telepesekhez kötődnek.

Szerdán kiadott, közel 100 oldalas jelentésében a civil szervezet azt sérelmezte, hogy az Airbnb, a Booking.com, Expedia és TripAdvisor oldalak jelentős szerepet játszanak a júdea-szamáriabeli zsidó falvak és városok turizmusának fellendítésében többek között azzal, hogy azok ”vitatott területeken” való elhelyezkedését nem hozzák felhasználóik tudomására.

“Eljött az idő, hogy ezek a vállalatok kiálljanak végre az emberi jogok mellett azzal, hogy minden megszállt területen levő illegális teleptől megvonják szolgáltatásaikat, ”nyilatkozta Seema Joshi, az Amnesty International globális tematikus ügyeinek igazgatója. Joshi szerint a települések, már a létükkel is háborús bűncselekményt testesítenek meg.

A lépés ezúttal sem maradt válasz nélkül, többek között Gilad Erdan izraeli belbiztonsági miniszter és egy jeruzsálemi székhelyű civil szervezet, an NGO Monitor is határozottan elítélte az egyértelműen antiszemita akciót.

Erdan egyik tweetjeben kiemelte: „Az Amnesty a nemzetközi BDS kampány vezetőjévé lépett elő. Az Izraellel kapcsolatos jelentés újabb botrányos próbálkozás a tények eltorzítására, a zsidó örökség tagadására és Izrael delegitimálására. De, ahogy ezt a floridai Airbnb döntés is mutatja, a BDS-nek való behódolásnak ára van.”

“Pontosan azért támadja ezt a szektort az Amnesty International, mivel az izraeli turizmus történelmi csúcson van jelenleg,” jegyezte meg az NGO Monitor igazgatója, Gerald Steinberg. “Az Amnesty kifejezetten a bibliai helyszínekhez kapcsolódó történelmi zsidó kötelékeket igyekszik aláásni, beleérve a jeruzsálemieket is – az UNESCO határozatok szelleméhez hasonlóan.”

Forrás: JTA, Jpost, MEMO