A TEV üdvözli az Ügyészség határozott lépését a hanukia rongálóival szemben

TEV logoA Tett és Védelem Alapítvány üdvözli a VIII. Kerületi Ügyészség vádemelését a hanuka gyertyatartók rongálóival szemben.

Mint a korábbi tudósításokból már ismert, 2013. november 30-án, a hajnali órákban három fiatal ittas állapotban a Blaha Lujza téren felállított hanukiát megrongálta. Egyikük a vallási jelképet rángatta, leköpte, majd leszakította a hanukiára ráerősített feliratot, miközben a társai mindezt nevetve végignézték. Az elkövetők ezután a Nyugati téren, majd a Városháza téren elhelyezett hanukiát is megrongálták. Az ügyészi vádirat szerint a vádlottak megvalósították a vallási tisztelet tárgyának megrongálásával elkövetett rongálás bűntettét és bűnsegédletét, amiért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az eset precedensértékű előzményének tekinthető a Regnum Marianum fogadalmi templom helyén állott fakereszt megrongálásáért 2002-ben kiszabott letöltendő szabadságvesztés.

A TEV 36 feljelentést tett a zsidó közösséget ért gyűlöletcselekmények miatt, eddig azonban egyik ügy sem jutott el a vádemelésig. A TEV álláspontja szerint az Ügyészség vádemelése kiemelten fontos lépés a közösségek elleni gyűlöletcselekmények elkövetőivel szemben, mivel hozzájárul ahhoz a társadalmi közmegegyezéshez, melyben egyértelművé válik a véleménynyilvánítás és a gyűlölet közötti határvonal.