Halálos áldozatok a zsidó közösségi háznál történt lövöldözésben

Frazier Glenn CrossHárom ember halt meg Kansas városában egy zsidó közösségi háznál és a Village Shalom nevű, zsidó öregek otthonánál történt lövöldözésben. A rendőrség szerint antiszemita támadás történhetett. Az elkövetőt letartóztatták.

Vasárnap délután több lövés dördült Kansas városában, öt embert lőttek meg azonban közülük kettő nem sérült meg. Két idős áldozat és egy 14 éves fiú meghalt a lövöldözés következtében.

A támadó férfi először – egy gyermekekkel teli – közösségi központnál lövöldözött, ahol épp tehetségkutató énekverseny zajlott, majd több utcányira onnan, a nyugdíjas otthont támadott meg.

A gyanúsítottat őrizetbe vették. A CNN beszámolója szerint az ámokfutó nem Kansas városából való, és nem ismerte áldozatait. Az Action News szerint a letartóztatott ember azt kiáltotta egy helyi tévé riportere felé, hogy „Heil Hitler”, és más antiszemita megnyilvánulásai is voltak.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke „szívszorítónak” nevezte a történteket, és ígéretet tett, hogy a nyomozást teljes mértékben támogatja a kormány.

A CNN értesülése szerint rasszista támadás történhetett, mert a hetvenes éveiben járó támadó megkérdezte az áldozataitól, hogy zsidók-e, és lőtt, amikor igennel válaszoltak. Gyűlölet bűncselekményre utal az is, hogy a lövöldözés közvetlenül Pészach és Hitler születésének évfordulója előtt történt. A hetvenes éveiben járó gyanúsítottat, Frazier Glenn Crosst hétfőn bíróság elé állították, előre megfontolt emberölés vádjával. A rendőrség kiderítette, hogy a férfi már a hetvenes években is volt őrizetben, és sokáig a Ku-Klux-Klan fajgyűlölő szervezet karolinai csoportjának parancsnoka (nagy sárkánya) volt.