A rendőrség nyomoz a Farkasréti temetőben kialakított Szálasi-emlékhely ügyében

Felfedezése után több mint egy hónapja áll háborítatlanul az a Szálasi Ferenc-emlékhely, amit özvegye, Lutz Gizell a sírjánál alakítottak ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint a XII. Kerületi Rendőrkapitányság február 28-án önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az adatgyűjtés folyamatban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki.

 

Az egykor szerény sírt Szálasi mai követői ilyenné alakították:

  • egy márvány obeliszk, aminek a tetejére egy nyilaskeresztre emlékeztető szimbólumot tettek;
  • a sírkövön van egy fotó, amin Lutz Gizella mellett maga Szálasi Ferenc látható civilben;
  • a fotó mellé egy mondat is felkerült: Szálasi Ferenc emlékére.

A nyilaskeresztnek ugyan meg van nyújtva az alsó szára, de ebben az összefüggésben nem kérdés, hogy az egy nyilaskereszt, ami a büntető törvénykönyv szerint önkényuralmi jelképnek számít. Az önkényuralmi jelkép terjesztése, nagy nyilvánosság előtti használata, közszemlére tétele – ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg – vétségnek számít, pénzbüntetéssel büntetendő.

A Budapesti Közművek felszólította a sír rendelkezési jogát gyakorló személyt, vélhetően a Szálasit a honlapján is dicsőítő Magyarelvű Mozgalom vezetőjét a sírfelirat eltávolítására, a határidő március végén jár le.

 

forrás