A Moszad volt vezetője szerint Irán szívéig hatoltak az atomfegyverkezés megakadályozásáért

„Az iráni rezsim hazudik az egész világnak, és mi ezt bebizonyítottuk” – mondta Yossi Cohen Bázelben, a Cionista Világszervezet ülésén. A Moszad volt vezetője hangsúlyozta, az iráni nukleáris archívum megszerzésének köszönhetően sikerült bizonyítani, hogy a perzsa állam hazudott a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökségnek (IAEA) – számol be a The Jerusalem Post. 

A volt izraeli kémfőnök leszögezte, Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy késleltesse illetve megakadályozza az Izrael Állam létét fenyegető atomprogram sikerét.

Fotó: YOSSI ZELIGER

Cohen kitért a perzsa államnak a terrorizmust támogató tevékenységére is, amelyet az iráni nukleáris törekvések mellett egy további Izraelt fenyegető veszélynek nevezett.

„Az iráni rezsim a terrorizmus globális finanszírozója. Az iráni kormány Izrael Állam elpusztítására, a térképről való letörlésére szólít fel” – mondta Cohen. Hozzátette: Irán délről a Gázai övezetben, északról pedig Szíriában és Libanonban próbálja támadni Izraelt. Terroristaszervezetek tagjait képezi ki és finanszírozza működésüket. Az iráni kormánynak köszönhető, hogy a terrorszervezetek rakéták ezreit küldik Izrael felé.

Az Ábrahám-megállapodások kapcsán Yossi Cohen azt mondta, hogy a Moszad munkája nemcsak a hírszerzési feladatokra koncentrálódik, hanem a béke előmozdítására is. Ezek az eredmények mutatkoztak meg a megállapodások aláírásakor.

„Imádkozom, hogy a térségünkből minél több nemzet is csatlakozzon a béke irányzatához” – mondta.

A háromnapos rendezvényre mintegy 1400 vendéget várnak, hogy megünnepeljék az Első Cionista Kongresszus 125. évfordulóját.

Mintegy 1400 vendég gyűlik össze vasárnap a svájci Bázelben, hogy egy háromnapos rendezvény keretében megünnepeljék az Első Cionista Kongresszus 125. évfordulóját.

A konferencia két részre oszlik. Az egyik a Herzl Vezetői Konferencia, amely a modern cionizmusra összpontosít. A másik a társadalmi és gazdasági vállalkozói tevékenységgel foglalkozó Impact Conference, amely 125 vezető vállalkozót lát vendégül a hi-tech iparból.