A Jobbik a gyászt sem tiszteli

Schweitzer József főrabbi

Schweitzer József főrabbi

A XIII. kerületi önkormányzat egyetlen jobbikos tagját, Benke Lászlót közös nyilatkozatban szólította fel lemondásra a képviselő-testület, mivel a jobbikos képviselő a legelemibb tiszteletet sem volt hajlandó megadni a kerület díszpolgárának a múlt héten elhunyt Schweitzer József nyugalmazott főrabbinak.

Csütörtökön a testületi ülésen Tóth József polgármester méltatta Schweitzer professzort, és felkérte a kögyűlés tagjait, hogy egyperces néma felállással adózzanak az országos főrabbi emlékének. Megdöbbentó módon Benke László a gyász kifejezésének pillanataiban egyedüliként ülve maradt.

A képviselő-testület testület összes pártja elítélte a durva, kirekesztő, provokatív tettet, és  felszólította jobbikos tagját, hogy kövesse meg a kerület közösségét, minden jóérzésű magyar embert, és mondjon le mandátumáról. Ezenkívül a Jobbik vezetőségének figyelmét is felhívták arra, hogy határolódjon el képviselőjük rasszista, antiszemita és az általános emberi értékeket elutasító viselkedésétől.

A szélsőjobboldali párt azonban nem kíván figyelmet fordítani a megdöbbentő esetre. Közleményben deklarálták, hogy Schweitzer József országos főrabbi emlékével semmilyen módon nem kívánnak foglalkozni, mivel a megemlékezést nem tartják „az ország előrehaladása, az itt élők jóléte szempontjából releváns eseménynek”. Hallgatólagosan egyetértenek Benke tagtársuk gyűlölettel teli, kirekesztő megnyilvánulásával. Benke László nem csak tagja a Jobbiknak, hanem XIII. kerületi pártelnöke és budapesti alelnöke is.

A XIII. kerület saját halottjának tekinti Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, a Rabbiképző Intézet volt igazgatóját.