A Hóman Alapítvány elvesztette jelentőségét

Mit tehet egy alapítvány, ha nem viselheti a nevét annak az embernek, akinek az emlékét ápolná? A Hóman Bálint Alapítvány elvesztette jelentőségét, hiszen nemcsak hogy szobrot nem állíthat az egykori történész-politikusnak, nevét sem viselheti.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) tavaly decemberben indított eljárást annak érdekében, hogy Hóman Bálintnak- a zsidótörvények és a zsidóság elleni bűntettek lelkes támogatójának – ne lehessen szobrot állítani, s sem utca, sem az alapítvány ne viselhesse a nevét.

A Hóman Alapítvány tavaly év végén akart szobrot emelni Székesfehérváron a volt kultuszminiszternek. Az ellenzőkhöz akkor egyébként csatlakozott a kormány több tagja, civilek, akadémikusok, s Orbán Viktor is elhatárolódott a kezdeményezéstől. A szoboravatás elmaradt, miután a TEV a Fejér Megyei Főügyészséghez fordult a névhasználat miatt. Az ügyben az ügyészség kezdeményezte, hogy a törvényszék kérjen állásfoglalást az Akadémiától. Az MTA igazat adott a TEV-nek, kimondta, hogy a Hóman Bálint Alapítvány nem felel meg a hatályos törvényi rendelkezéseknek, mivel olyan személy nevét viseli, aki a 20. századi önkény­uralmi rendszer megalapozásában vezető szerepet játszott.

Az alapítvány azonban máig nem változtatta meg a nevét. Sőt, szeretett volna változtatásokat bejegyezni a bíróságnál tagságával kapcsolatban. A Székesfehérvári Törvényszék azonban a napokban a kérelmet nem jogerősen elutasította.

Van-e jövője egy olyan alapítványnak, amelyik nem használhatja a nevét az embernek, akinek az emlékét ápolná? Meglátjuk…