Botrányos UNESCO-döntés: a Siratófalhoz nincs közük a zsidóknak

A határozat a Siratófalat és a Templom-hegyet is arab néven említi.

Fél évvel azután, hogy UNESCO, vagyis az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete előzetes határozatot fogadott el, mely szerint a jeruzsálemi Templom-hegy nem kapcsolódik a  zsidó néphez és annak történelméhez, a szervezet csütörtökön megszavazta azt a határozatot, mely egyértelműen tagadja a zsidó nép és a Templom-hegy, illetve a Siratófal kapcsolatát. A Siratófal, mely a második jeruzsálemi Szentély külső kerítőfala volt, a legszentebb hely, ahol ma zsidók imádkozhatnak. Az Ál-Ákszá mecset, az iszlám harmadik legszentebb helye, a hegy tetején található. Zsidók – bár bizonyos megkötésekkel felmehetnek a hegyre – egy 1967-es, Jordániával kötött megállapodás értelmében -, nem imádkozhatnak a hegyen, sőt, még imádkozásra utaló gesztust sem tehetnek.

 A muszlimok, a keresztények és a zsidók szent iratai megegyeznek abban, hogy a Templom-hegy tetején állt a zsidó Szentély

A muszlimok, a keresztények és a zsidók szent iratai megegyeznek abban, hogy a Templom-hegy tetején állt a zsidó Szentély

A 24 igennel, 6 nemmel, 26 tartózkodás mellett megszavazott határozat szerint az ENSZ a továbbiakban arab néven – Hárám ál-Sárifként – említheti a Templom-hegyet, valamint a Siratófalat is, a héber nevek pedig csupán idézőjelben szerepelhetnek. Az Izraelt következetesen „megszálló erőnek” nevező határozatban emellett elítélték a jeruzsálemi civilek elleni izraeli „agressziót” a Templom-hegyen, azt a „provokatív erőszakot, mely megsérti a terület szentségét és integritását”, valamint azt, hogy a – dokumentumban Ál-Burák térnek nevezett – Siratófal előtti téren munkálatok folynak. A vádaskodás tovább folytatódik a szövegben, végül felszólítják Izraelt, hogy „szüntesse be az agressziót és az erőszakoskodást, melyek növelik a feszültséget helyben és a vallások között is”. Hogy legalább némiképpen kiegyensúlyozottnak láttassák a határozatot, szerepel benne, hogy Jeruzsálem három vallás szent városa – a következő sorrendben: iszlám, kereszténység, zsidóság. Ez utóbbi kijelentés Irina Bokova, a UNESCO főigazgatójának júliusi állásfoglalását ismétli meg.

Muszlim zavargások a Templom-hegyen

Muszlim zavargások a Templom-hegyen

Binjámin Netánjáhu miniszterelnök élesen reagált az általa abszurdnak nevezett döntésre, és meghívta a UNESCO tagjait, hogy tekintsék meg Titus Rómában található diadalívét, hogy lássák, milyen kincseket vittek el kétezer évvel ezelőtt a Szentélyből. A miniszterelnök egy Bibliáról tartott beszélgetésen beszélt saját otthonában. „A UNESCO színielőadása folytatódik”- mondta. – „Ma egy olyan, nevetséges döntést hoztak, mely tagadja a zsidó nép és a Siratófal kapcsolatát. Olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy a kínaiaknak nincs közük a nagy falhoz, vagy az egyiptomiaknak a piramisokhoz.”

A teljes cikk a zsido.com-on olvasható.