A holokauszt áldozatain gúnyolódtak egy spanyolországi karnevál résztevői

A Madridtól mintegy 80 kilométerre található Campo de Criptana-i karnevál résztvevői náci egyenruhába és a koncentrációs táborokban használt zsidó fogolyruhába öltözve táncoltak egy menórát és krematóriumi kéményeket idéző installáció társaságában. Izrael spanyolországi nagykövetsége tiltakozását fejezte ki a történtek miatt – számol be a Jewish Telegraphic Agency.

Elítéljük a holokauszt áldozatainak emlékét sértő gonosz, visszataszító és tiszteletlen ábrázolásmódot, amelyik zsidók millióinak nácik általi meggyilkolását teszi nevetség tárgyává. Az európai nemzeteknek együttesen kell fellépniük az antiszemitizmussal szemben” – írta Twitter bejegyzésében a madridi nagykövet.

A felvonulásról készült videóban az látszik, hogy a résztvevők hamis náci egyenruhában vonulnak, mögöttük a koncentrációs táborok csíkos fogolyruháit idéző táncosok Izrael zászlóit lobogtatják, mögöttük pedig egy duplakéményű mozgó építmény halad.

Vasárnap a belgiumi Aalstban zajló karneválon hangyának ábrázolták a haredi ortodox zsidókat. Több tucat résztvevő pedig a közismert zsidó sztereotípiát megtestesítve, kampós orrot viselve vonult fel a karneválon. A résztvevők egy csoportja itt is náci egyenruhára emlékeztető fényes, fekete egyenruhát és piros karkötőt viselt. Egy harmadik csoport zsidónak öltözve egy táblát hordozott, amelyre az írták: „Hadd ne mondjam ez az igazságot a zsidóról.”

Az UNESCO 2019 végén törölte a régi antiszemita sztereotípiák felidézéséről elhíresült belgiumi karnevált a világörökségi listájáról. A minden évben megtartott felvonulás gyökerei a középkorba nyúlnak vissza, a tavalyi márciusi kiadást számos zsidó szervezet mellett az UNESCO és az Európai Bizottság is elítélte. Az egyik szervezet karavánjának élén két nagyméretű vallásos zsidónak ábrázolt báb volt látható, amik köré pénzeszsákokat és patkányokat helyeztek. Ezt követte a csoport maga, akik rózsaszínű “vallásos” öltözetben táncoltak és énekeltek különböző páncélszekrénynek ábrázolt dobozok tetején.