Párizsban bemutatásra kerültek az európai antiszemitizmus kutatás első eredményei

Franciaországban tartotta éves konferenciáját az Európai Zsidó Szövetség.

A kontinens zsidóságát fenyegető fizikai veszélyeztetettség és a zsidó identitás megerősítésének jegyében zajlott az Európai Zsidó Szövetség (EJA) 2020. évi konferenciája. A Párizsban tartott rendezvényt a francia zsidó hitközséggel, a Consistoire Central Israélite de France-szal és az Európai Tett és Védelem Liga (APL) együttműködésben szervezte a Szövetség. A kétnapos eseményen képviseltették magukat többek között a francia, belga, magyar, lengyel, ukrán, olasz, spanyol és román hitközségek és zsidó szervezetek, valamint jelen volt Nicole Belloubet, francia igazságügyi miniszter, Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere és Anders Fogh Rasmussen, a NATO korábbi főtitkára, Dánia volt miniszterelnöke és több más európai politikai vezető. A magyar kormányt Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára képviselte.

Köves Slomó és Joel Margui, elnök-Consistoire

Az esemény megnyitóján Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke hangsúlyozta: nem elég, hogy a zsidó közösségek és az európai politikusok vészkiáltásokat hallatnak a növekvő antiszemitizmus miatt, konkrét lépésekre, operatív megoldásokra van szükség, legyen szó a zsidó közösségek építéséről, vagy az antiszemitizmus elleni fellépésről.

Köves Slomó, az APL alapítója úgy fogalmazott, hogy látva az európai antiszemitizmus növekvő tendenciáit, a továbbiakban nem lehet az antiszemitizmus elleni fellépést „politikai pártokra, jó szándékú civil zsidó lobbi szervezetekre és aktivistákra bízni. A vallásos zsidóságnak is ki kell vennie a részét az antiszemitizmus elleni küzdelemből, méghozzá a legprofesszionálisabb módon.” A rabbi szerint az egyre gyakoribb fizikai támadásokban is megjelenő gyűlölet elsőként a jól látható célpontként szolgáló vallásos zsidókat veszi célba. Köves előadásában bemutatta az APL megbízásából, az IPSOS 2019 végén végzett, európai antiszemitizmust vizsgáló közvélemény-kutatásának első eredményeit. A Kovács András professzor által vezetett kutatás egyedülálló a maga nemében, hisz 16 országban, több mint 15 ezer fős mintavétel alapján közel 500 ezer adatot gyűjtve ad átfogó és országspecifikus képet az európai antiszemitizmus mértékéről és mintáiról.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere

A kutatás az antiszemita előítéletesség tartalmát a kognitív, ismereteken alapuló és asszertív, érzelmi viszonyra utaló kérdésekkel és azokra adott válaszokkal mérte. Összességében az európai válaszadók 17 %-a úgy gondolja, hogy a zsidók soha nem képesek integrálódni a társadalomba. A zsidók túl nagy befolyását az országra átlagosan 15 %-uk gondolja, és 21%-a véli azt, hogy a zsidók túl sokat beszélnek a Holokausztról. A teljes kutatás ez év júniusában kerül publikálásra.

Yoel Mergui a francia zsidó hitközség, a Consistoire elnöke is köszöntötte a szövetséghez tartozó párizsi és vidéki közösségek vezetőit és a pozitív zsidó identitás megőrzésének fontosságáról, az optimizmus erejéről beszélt. Felidézte, hogy a konferencia helyszínéül szolgáló új zsidó közösségi központ építésének elején, a véres toulouse-i terrortámadások után sokan gondolták úgy, hogy felesleges új centrumot építeni, hisz Franciaországban nincs jövője a zsidóságnak. Yoel Mergui viszont azon az állásponton volt, hogy a gyűlölet elleni nem lehet meneküléssel harcolni, az egyetlen lehetséges válasz az építkezés. Az elnök köszönetet mondott Anne Hidalgo párizsi főpolgármesternek, külön megköszönve, hogy a központ előtti tér a városháza jóváhagyásával a Place de Jerusalem nevet viselheti.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO korábbi főtitkára, Dánia volt miniszterelnöke

Nicole Belloubet, francia igazságügyi miniszter tolmácsolta kormánya üzenetét, hangsúlyozva, hogy a francia kormány és a köztársaság számára elképzelhetetlen a zsidók nélküli Franciaország. A tárcavezető sorra vette a francia kormány által foganatosított konkrét, antiszemitizmus elleni intézkedéseket, kiemelve, hogy kormánypárti javaslatra a nemzetgyűlés az antiszemitizmus fogalmát az anticionizmusra is kiterjesztette.