A Hadid-család média háborúja Izrael ellen

„A Hadid család együttesen 135 millió Instagram-követővel büszkélkedhet, ami nagyjából 15-ször annyi, mint Izrael lakossága. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a Hadid család elérhetősége olyan hatalmas, hogy egy-egy közösségi média posztjuk számtalan emberre képes hatással lenni” – kezdi véleménycikkét Rachel O’Donoghue az Algemeiner oldalán. 

 

A család feje a názáreti születésű ingatlanmágnás, Mohamed Hadid, akinek modell gyermekei több nagy amerikai márka arcai. A cikk felidézi, hogy az apa rendszeresen kirohan Izrael ellen, és nemrég azt állította, hogy a néhai izraeli miniszterelnök, Golda Meir „büszke palesztin” volt.

„A héten pedig Bella Hadid szupermodell vette át apja példáját, amikor Instagram-sztorijában megosztott egy, az unokatestvére, Lina által írt bejegyzést, amely szerint Izrael olyan földet foglal el, amely „4000 éve palesztin”, ráadásul azt állította, hogy „Jézus palesztin volt”” – írja O’Donoghue.

A cikk rámutat milyen abszurdak az állítások: Palesztina, vagy hivatalosan „Provincia Syria Palaestina”, a rómaiak által i.sz. 135-ben kitalált név volt a „Júdea” helyett, hogy a zsidóság minden megnyilvánulását eltüntessék a térségből, miután Bar Kohba vereséget szenvedett a Római Birodalom elleni zsidó lázadásban. Hasonlóképpen, Jeruzsálemet hivatalosan átnevezték Aelia Capitolina-ra. Valójában a Levante muszlim meghódítására csak a hetedik század elején került sor, amikor a muszlim seregek elkezdték elfoglalni a Közel-Kelet nagy területeit.

Továbbá az a felvetés, hogy Jézus palesztin volt, szintén helytelen: Jézus Júdeában született, és zsidóként azonosították. Sőt, a keresztre, amelyen Jézust keresztre feszítették, az INRI – Iesvs Nazarenvs Rex Ivdaeorvm – felirat volt írva, ami latinul annyit tesz: „A názáreti Jézus, a zsidók királya” – sorolja a cikk.

„Sajnos nem ez az első eset, hogy Bella Hadidot vagy híres testvéreit téves információk terjesztésén kapják rajta, amelyek a zsidó állam legitimitását igyekeznek aláásni” – mutat rá a cikk.

A Hadid-klán tagjai két bikinis kép között rendszeresen szidalmazzák Izrael-államát.

„Tavaly májusban, amikor Izrael kénytelen volt megvédeni magát, miután a Gázai övezet terrorista urai, a Hamász rakéták sorozatát lőtte ki Jeruzsálemre, Bella arra használta hatalmas közösségi média elérését, hogy azt állítsa, hogy Izrael nem egy ország, hanem „telepesek csoportja, akik gyarmatosítják Palesztinát”

– írja a szerző.

Bella szupermodell húga, Gigi is terjesztette a maga rosszindulatú Izrael-ellenes propagandáját, például egy márciusi posztot, amelyben az ukránok helyzetét hasonlította össze az országuk orosz megszállása után az ukránok helyzetével, amit a palesztinok éreznek:

„A 2022-es őszi [divat]bemutatókból származó bevételeimet az ukrajnai háborútól szenvedők megsegítésére ajánlom fel, valamint továbbra is támogatom azokat, akik ugyanezt tapasztalják Palesztinában. A szemünknek és a szívünknek nyitottnak kell lennie minden emberi igazságtalanságra. Lássuk egymást testvérekként, túl a politikán, túl a fajon, túl a valláson. A nap végén ártatlan életek fizetnek a háborúért – nem a vezetők”.

„A kevésbé ismert Hadid-testvér, Anwar, aki állítólag a maga is modell, még csak meg sem próbálta leplezni antiszemitizmusát és az izraeliekkel szembeni gyűlöletét. Tavaly májusban a 23 éves férfi kiszivárgott üzeneteiből kiderül, hogy egy izraeli nőnek, Taylor Amraninak küldött üzeneteket, amelyekben az Izraeli Védelmi Erők összes tagjának halálára szólított fel, mondván, hogy szeretné, ha „eltörölnék őket a bolygóról” – írja a cikk.

„Lélegzetelállító tudatlanságuk ellenére a Hadid-klán együttes közösségi médiamegjelenései miatt a világ egyetlen zsidó állama elleni gyakori támadásaik mélységesen zavaróak és egyben elengedhetetlenül fontosak”

– zárja O’Donoughue.

forrás