A Facebookon siklik félre a Jobbik „cukisodása”

Vona Gábor

Vona Gábor

Egymás után kerülnek nyilvánosságra jobbikosok rasszista, antiszemita megnyilvánulásai: a mezőkövesdi önkormányzati választást megnyerő jobbikos, a hajdúszoboszlói Jobbik-elnök és a tapolcai parlamenti képviselőjelölt után most a gyomaendrődi és a karcagi jelöltről is kiderült, hogy zsidózott és cigányozott a Facebookon. Február óta egyre nagyobb figyelem terelődik arra, hogyan kommunikálnak jobbikos politikusok saját, nyilvános közösségi oldalaikon, ez idő alatt számos olyan bejegyzés kapott nagy nyilvánosságot, amely nem igazán fér össze a Vona Gábor által is meghirdetett „néppártosodással”.

Pár hete Kötél János mezőkövesdi jelölt bejegyzései kaptak nagyobb nyilvánosságot, a kritikákra kivételesen a pártvezetés is válaszolt. Kötél a mezőtúri 1. választókerületben tartott, szavazatszám-egyezés miatt megismételt választáson indult a Jobbik jelöltjeként, amelyet meg is nyert. Nem sokkal ezelőtt azonban fény derült a képviselő (feltehetően több bűncselekményt is megvalósító) Facebook-bejegyzéseire: ezek egyikében egy „cigánynevelő eszközként”, illetve „pulyacsendesítőként” aposztrofált pisztoly képét osztotta meg, egy másik bejegyzésben pedig maga írta: „öljük már meg őket a rohadt kurva CIGÁNY anyjukat!!” (sic!)

A Jobbik elnöke, Vona Gábor – aki korábban arról beszélt, hogy a Jobbiknak muszáj egy kormányképes, kevésbé radikális imidzset kialakítania, ha második erőként szeretné, hogy esélye legyen a kormányzásra – szintén megszólalt az ügyben, és arra utasította a jelöltet, hogy töltsön el három napot Jónás Kálmánnál, a Jobbik cigány származású hajdúszoboszlói képviselőjénél.

Kötél János Facebook-oldaláról

Kötél János Facebook-oldaláról

Csakhogy Jónás Facebook-oldalán olyan antiszemita kirohanásokat találni, amelyben a zsidókat „Krisztus gyilkosainak”, „parazitáknak” nevezte Jónás Kálmán. Ezért a Jobbik már nem kért elnézést, az ügyet letudták azzal, hogy „hisztériakeltésnek” nevezték, amikor a sajtó felhívta a figyelmet az ellentmondásra.

Egy másik, a tapolcai időközi választás kapcsán került a figyelem középpontjába Rig Lajos is, akit már parlamenti képviselőnek indítanak a dunántúli városban, kampányában Vona Gábor személyesen is részt vett. Rig az előzőekhez hasonló gyűlölködő bejegyzéseket osztott meg, egy alkalommal például egy olyan írást, amely szerint „a cigányság a zsidóság biológiai fegyvere”, máskor azt írta, „mindenkinek meg kell tennie a kötelességét a fajával szemben.” Miután nyilvánosságot kaptak ezek a bejegyzések, , azokat Rig törölte. Ezután az RTL Klub híradójának azt mondta, „nem emlékszik a posztokra.”

Két választás lesz még a közeljövőben, ahol indul jobbikos jelölt: Karcagon Lengyel János, Gyomaendrődön pedig Arnóczi István. Arnóczi István Facebook-oldalán számos, a cigányokat (illetve a feketéket) bűnözőként, majmokként bemutató posztja mellett több holokauszttagadó megosztást is találtak. Két posztjában pedig a nemrég elhunyt Schweitzer Józsefet, illetve Bodnár Dánielt, a TEV kuratóriumi elnökét hamis idézetekkel rágalmazta (az állítólagos Schweitzer József-idézetről annak első közzétevője a napokban vallotta be a Pestisracok.hu-nak, hogy az idézet légből kapott.)

Arnóczihoz hasonló posztok olvashatók Lengyel János karcagi jelölt oldalán is: Egy helyen a ceglédi, szélsőségesek által szervezett megélemlítő akció kapcsán ígéri a romáknak, hogy „Lesz még rosszabb is, máshol azt írja, „a legrosszabb emberek a világon a cigányok.” Más posztjaiban szívesen süt el olyan szóvicceket is, mint a „Zsidesz” vagy „a rend héber őrei”, de előszeretettel posztol zsidókkal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket is. Az ukrajnai konfliktust például „cionista ügynökök” művének tartja, egyik posztjában pedig „izraeli honfoglalóktól” félti a magyarországi termőföldet.