Összeesküvés-elméletet adott elő a sejk a Fidelitas rendezvényén

Mihállfy Balázs

Mihállfy Balázs

A Fidelitas Gazdasági Kabinete február 19-én „A kereszténység és az iszlám együttélése” címmel tartott rendezvényt, amelyen Beer Miklós váci püspök és Mihálffy Balázs sejk foglalt véleményt a nyugati és az iszlám civilizáció, a két vallás és kultúra kapcsolatáról illetve jövőjéről. A Tett És Védelem Alapítvány egy forrása szerint az est folyamán Mihálffy több olyan kijelentést is tett, amely nem csak a magyar zsidóságot, de Izrael Államot és annak meghatalmazott budapesti nagykövetét, Ilan Mort is sértik. Ezen állítások ellen Beernek sem volt kivetnivalója.

Mihálffy szerint a dzsihádista ISIS valójában a CIA és Izrael műve, majd hozzátette, az ISIS felbérelt színészekből vagy Izrael nemzeti hírszerző titkosszolgálatának, azaz a Moszad ügynökeiből áll – itt forrásként Ilan Mort, Izrael budapesti nagykövetét jelölte meg.

Ezen becsmérlő rágalmazásokat a TEV mélységesen elítéli és erre felhívta a szervezők figyelmét is. A Fidelitas Gazdasági Kabinete közleményben reagált:

A Fidelitas Gazdasági Kabinete A kereszténység és az iszlám együttélése” című szakmai estjén egy baráti hangulatú beszélgetés keretében próbálta feltárni a két vallás és kultúra összefüggéseit, a hozzájuk kapcsolódó nyugati és keleti civilizáció kapcsolódási pontjait, egymás megértésének és tiszteletben tartásának módjait, továbbá a békés együttélés lehetőségeit. Azt est folyamán elhangzott kérdések egyikével kapcsolatban Mihálffy Balázs sejk úr azon kijelentésétől, amely szerint „Az ISIS a CIA kreálmánya, és nem zárható ki teljesen a Moszad érintettsége sem” a Kabinet elhatárolódik.