A Csatáry „megemlékezés” nem politikai ügy

csatary1Budapest – A Ferencvárosi Torna Club elnöke közleményében, megengedhetetlen módon, politikai véleménynyilvánításnak minősített egy háborús bűnös éltetésével kapcsolatos incidenst.

A sportszervezet elnöke közleményében a politikai véleménynyilvánítás tilalmát hivatkozza az „In memoriam Csatáry László” feliratú molinó kifüggesztésével kapcsolatban. A Tett és Védelem Alapítvány fel kívánja hívni az FTC vezetőségének és elnökének figyelmét arra a tényre, hogy egy, legalább egy EU tagállamban emberiesség elleni bűncselekményekért jogerősen elítélt háborús bűnös éltetése nem a politikai véleménynyilvánítás körébe tartozik. A Csatáry Lászlóra emlékező szurkolók nem politikai véleményt fejtettek ki, hanem erkölcsi szempontból megkérdőjelezhetetlen, az európai etikai konszenzus alapját képező értékekből űztek végtelen cinizmussal gúnyt, sértették meg magyar holokausztáldozatok százezreinek emlékét.

A legfontosabb probléma nem technikai jellegű, ahogy ezt a közlemény szövege következtetni engedné: nem a molinó „becsempészésének”, vagy a „provokátorok” azonosításának a kérdése a fontos. A kérdés ennél lényegesen egyszerűbb: lehet-e háborús bűnösöket nyilvánosan éltetni?

A Tett és Védelem Alapívány javasolja, hogy a Ferencvárosi Torna Club vezetősége bírálja felül korábbi álláspontját, miszerint politikai véleménynyilvánításként értelmez egy háborús bűnöst éltető nyilvános megnyilatkozást, és foglaljon egyértelműen állást: háborús bűnösöknek – és nem csak a politikai véleménynyilvánításnak – nincsen helye a futballpályák lelátóin!