„Anticionista” tüntetések gerjesztik a brit antiszemitizmust

2021-ben drámaian megugrott az antiszemita incidensek száma, és ezt nagyrészt a tavaly májusi gázai háborút kísérő militáns palesztinpárti tüntetések táplálták – derül ki egy új brit új jelentéséből.

A brit zsidó közösség biztonsági szervezete, a Community Security Trust (CST) által közzétett „Antiszemita incidensek 2021-ben” című jelentésből kiderül, hogy tavaly 2255 antiszemita atrocitás történt Nagy-Britanniában – ez a szervezet által jelentett valaha legmagasabb szám, ami 24 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A CST 1984 óta készít éves jelentéseket a brit zsidókat érő antiszemitizmusról.

„Ez a rekordszám az Izrael és a palesztinok között tavaly kiéleződött konfliktusra adott zsidóellenes reakciók mennyiségének köszönhető. Májusban, amikor a konfliktus tetőzött, a CST az eddigi legmagasabb, 661 antiszemita incidenst regisztrált havonta” – olvasható a dokumentumban.

A jelentés szerint a brit zsidók által tapasztalt antiszemitizmus legnagyobb részét az Izrael Állam iránti ellenségeskedés vezérli. „Nem túlzás azt állítani, hogy a 2021-es brit antiszemitizmust nagyrészt az izraeli–palesztin konfliktusra adott válaszok határozzák meg” – állapítja meg a CST.

Aggasztó eleme a felmérésnek, hogy az incidensek nagy része iskolákban történt, és mind zsidó tanárok, mind zsidó gyerekek ellen is irányult. „Amikor az izraeli– palesztin konfliktus fellángolt, a zsidó iskolások és az iskola tanárai különösen célpontjai voltak az antiszemitizmusnak” – áll a jelentésben. „2021-ben 41 antiszemita incidenst regisztráltak zsidó iskolákban, míg 2020-ban 19-et. További 42 incidens főként hazafelé tartó zsidó iskolásokat érintett, szemben a 2020-ban bejelentett 21 ilyen jellegű incidenssel”.

Rekordszámú incidenst regisztráltak a brit egyetemeken is, összesen 128-at, ami „az eddigi legmagasabb, campusokon egy év alatt regisztrált incidensek száma, és 191 százalékos növekedést jelent a 2020-ban bejelentett 44 ilyen jellegű incidenshez képest” – írja a CST.

A Londoni Egyetem Keleti és Afrikai Tanulmányok Iskolája (SOAS) például már egy éve is azt javasolta, hogy független bizottság vizsgálja ki az intézmény „toxikus antiszemita” környezetét, egy diák szerint ugyanis kifejezetten zsidóellenes, rasszista a légkör az intézményben.

A CST friss jelentése szerint a zsidók elleni erőszakos támadások szintén 78 százalékkal nőttek 2021-ben, „ami arra utal, hogy a zsidó emberek elleni fizikai támadások megközelítik a pandémia előtti incidensek arányát” – áll a jelentésben, amely hangsúlyozza azt is: az antiszemiták hajlamosak „megragadni bármilyen, a médiában elterjedt történetet, és azt a zsidóellenes gyűlölet kifejezésére használni”.

Az antiszemita incidensek túlnyomó többsége London és Manchester környékén történt, ahol az Egyesült Királyság zsidó lakosságának többsége él. A London területén regisztrált 1254 incidensből 423 Barnetben történt, amely Anglia legnagyobb zsidó lakosságú helysége. A TEV is beszámolt róla a minap, hogy a brit főváros Hackney kerületében, de több más részén is nőtt az antiszemita bűncselekmények száma. Hackney London egyik belső kerülete, ott található az egyik legnagyobb ortodox haredi közösség New Yorkon és Izraelen kívül.