Londonban nőtt az antiszemita bűncselekmények száma

„Határozottan megdöbbentettek és nyugtalanítanak minket az elmúlt évben tapasztalt események” – jelentette ki az egyik helyi zsidó közösség vezetője.

Az egyik zsidó polgárőr csoport, a Shomrim vezetője szerint Hackney kerületben, de a főváros több más részén is „határozottan és meredeken” emelkedett a zsidók ellen elkövetett gyűlöletbűncselekmények száma. Hackney London egyik belső kerülete, ott található az egyik legnagyobb ortodox haredi közösség New Yorkon és Izraelen kívül. A Shomrim elnöke, Herschel Gluck rabbi a Hackney Gazette c. lapnak elmondta: „Határozottan megdöbbentettek és nyugtalanítanak minket az elmúlt évben tapasztalt események”. Az incidensek között említette, hogy egy Stamford Hill-i ékszerüzletbe tavaly két hónap alatt kétszer is betörtek, és elloptak egy zsáknyi ezüst menórát, és többször előfordult az is, hogy zsidó embereket bántalmaztak az utcán.

                                                                                  Forrás: hackneygazette.co.uk

Különösen brutális eset történt tavaly márciusban, amikor egy 59 éves tottenhami többször is megütött egy állapotos ultraortodox zsidó nőt. A férfit végül az év szeptemberében ítélték el. Augusztusban a Shomrim a rendőrség kiérkezéséig feltartóztatott egy férfit, aki berúgta egy zsidó család házának bejárati ajtaját.

Decemberben egy tinédzser banda egyszerűen elrabolt egy kilencéves zsidó kisfiút Stamford Hillben. A fiút később „kidobták” egy előkertben, ahol sírva találtak rá. Nemrégiben pedig két tinédzsert kellett figyelmeztetniük, miután január 3-án egy zsidó férfit arcon ütöttek.

Gluck rabbi szerint az ilyen típusú bűncselekmények számának növekedése nem csak Stamford Hillre jellemző: Islingtonból, Camdenből és Hampsteadből is jelentettek antiszemita gyűlölet-bűncselekményeket. „Úgy gondolom, mindez azt tükrözi, hogy a hatóságok nem tesznek igazán összehangolt erőfeszítéseket az ügy kezelésére” – állapította meg a rabbi.

Hozzátette ugyanakkor, hogy sok olyan rendőr van, aki „rendkívül tisztességes ember, és aki mélyen törődik minden közösséggel, beleértve a zsidó közösséget is”, de a rendőrség tétlensége azt jelenti, hogy sokan vannak, akik „egyszerűen nem tesznek feljelentést”. A TEV is beszámolt arról a tavaly decemberi esetről, amikor egy észak-londoni szupermarketben hanukakor támadtak meg egy zsidó férfit. A támadó közben azt üvöltötte, hogy „találni akar egy zsidót, akit megölhet.”

Stephen Silverman, a Kampány az antiszemitizmus ellen nyomozási és végrehajtási igazgatója akkor elmondta: „A szomorú igazság az, hogy nemzetünk fővárosa közel sem olyan biztonságos, mint amilyennek lennie kellene a zsidó emberek számára, akik meg akarják ünnepelni az ünnepet, vagy ebben az esetben egyszerűen csak a mindennapi életüket akarják élni.”