„Toxikus antiszemitizmus” a Londoni Egyetemen

A neves intézmény Keleti és Afrikai Tanulmányok Iskolája (SOAS) azt javasolja, független bizottság vizsgálja ki az intézmény „toxikus antiszemita” környezetét. Egy diák szerint kifejezetten zsidóellenes, rasszista a légkör az intézményben.

A The Algemeiner beszámolója szerint a bejelentést egy Noah Lewis nevű diák tette meg, aki közölte, „mélységesen érintette” mindaz, amit a SOAS-ban tapasztalt. Lewis korábban már megnyert egy hasonló panaszt az iskolával szemben, ám fellebbezést nyújtott be, mivel megítéltek neki ugyan 15 ezer font kártérítést, de azt is közölték, hogy nem kezdenek vizsgálatot az intézményben tapasztalható antiszemitizmussal kapcsolatban.

A Lewist segítő UK Lawyers for Israel ügyvédcsoport szerint egyebek mellett a következőkről számolt be: a hallgatói önkormányzat folyamatosan hirdette elkötelezettségét az antiszemita BDS-mozgalom iránt; a campus összes nem Izrael-ellenes zsidó diákját „cionistaként” bélyegezték meg; amikor Lewis az ENSZ Izrael-ellenes előítéleteiről akart disszertációt írni, saját diáktársai zaklatni kezdték, nácinak nevezték; a SOAS diákjai nem a nevén nevezték a zsidó államot, hanem „cionista rezsimként” emlegették; amikor pedig Lewis tényszerűen védte Izraelt, közölték vele, hogy csak „cionista propagandát” hirdet.

Más zsidó diákok is arról számoltak be, hogy a SOAS-ban „sokkolta őket az antiszemita attitüd mennyisége”, nem szívesen látottnak, kényelmetlenül érzeték magukat a campuson. Elmondásuk szerint a hallgatói önkormányzat véletlenül sem úgy tiszteli az ő zsidó identitásukat, mint más kisebbségi csoportokét. Az intézmény végül azt javasolta, hogy független bizottság vizsgálja ki a folyamatosan felmerülő vádakat, olyan testület, amely független az iskolától, de élvezi a zsidó közösség bizalmát, és részt vehetne benne a brit kormány antiszemitizmusügyi megbízottja is.

Nagy-Britannia felsőoktatási intézményeiben már hosszú évek óta tapasztalható a balos Izrael-ellenesség és anticionizmus. Négy éve például lemondott az oxfordi egyetem Labour klubjának (OULC), azaz munkáspárti politikai csoportjának társelnöke, miután nem volt hajlandó elfogadni a szervezet cionizmus-ellenességét, Hamasz iránti szimpátiáját, tehát azt, hogy “valami bajuk van a zsidókkal.” Alex Chalmers másodéves történészhallgató számára az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a klub – 18:16 arányban – támogatta egy “Izraeli apartheid hét” megszervezését a campuson. Ez a rendezvény, illetve az ezt szervező csoport régóta hírhedt arról, hogy zaklatja a zsidó diákokat és antiszemita szónokokat hív meg előadást tartani.

A Brit Cionista Föderáció akkor azt írta, egyértelmű, hogy a jobboldali huligánokkal azonosított antiszemitizmus megjelent a baloldali értelmiség köreiben is.

Az angliai Oxfordi Egyetem nyári felmérése szerint egyébként minden ötödik brit úgy véli, hogy a koronavírus-járványt valamilyen mértékben a zsidók idézték elő, hogy bedöntsék a gazdaságot, amelyből aztán hasznot húznak.