Zsidó karaktert játszó színész antiszemita zaklatása

Eddie Marsan egy zsidó antifasiszta vezetőt alakít a Ridley Road c. brit sorozatban. A Twitteren gyűlölethullám fogadta.

Eddie Marsan brit színész szerint „könyörtelen” gyalázkodásokkal szembesült az interneten, mivel zsidó karaktert alakít a BBC nemrég bemutatott, „Ridley Road” című négyrészes tévésorozatában – írja a The Times of Israel.

Marsan, aki maga nem zsidó, a sorozatban egy 62-es csoport nevű antifasiszta földalatti mozgalom vezetőjét alakítja. A sorozat az 1960-as évek elején játszódik, és az akkor Londonban valóban fellángoló fasizmus fikciós változatát ábrázolja, valamint a szélsőségeseknek ellenálló fiatal zsidó férfiakat és nőket mutat be.

„B** meg, ez kegyetlen, csak egy zsidót játszottam, belegondolni is szörnyű, mi történt volna, ha tényleg zsidó vagyok” – tweetelte Marsan múlt csütörtökön. A színész több neki címzett tweet képernyőképét is megosztotta, köztük egy felhasználóét, aki azt írta: „A tények azok tények, Eddie, szar színész vagy, és soha nem fogok olyan szart nézni, amiben benne van az apartheid-szereteted”. Egy másik kommentelő azt kérdezte: „Miért csinál a BBC olyan sok olyan műsort, ami a cionisták ‘visszatérését’ támogatja, és keveset, ami a palesztinok visszatérési jogát? Csak kérdezem.”

Visszavágásképpen a színész közölte, „olyan sorozatot készített az antiszemitizmussal szembesülő brit zsidókról, amelynek semmi köze Izraelhez vagy Palesztinához. De ha azt hiszed, hogy ezek összefüggnek, akkor valószínűleg azt is gondolod, hogy az egyik igazolja a másikat. Az irónia az, hogy pontosan ezért döntöttek a Ridley Road mellett.”

Marsan már korábban is nyíltan fellépett az antiszemitizmus ellen a közösségi médiában. „Az antiszemitizmus azt a mítoszt kelti, hogy valami mitikus, mindenható zsidó elit ellen harcol… így a fiatalok elég gyakran bedőlnek az antiszemita toposzoknak a közösségi médiában” – mondta Marsan. „Ők ezt nem rasszizmusnak, hanem antikapitalistának látják, és inkább hajlandók támogatni.” A Holocaust Educational Trust vezérigazgatója, Karen Pollock szerint a színészt ért támadások „egyszerre sokkolóak, undorítóak [és] kimerítőek.”

Korábban épp a BBC-t érte nemegyszer az anticionizmus, illetve az antiszemitizmus vádja a közel-keleti térségről beszámoló egyoldalú, Izrael kárára elfogult riportjai miatt. A látszólagos objektivitás mögé bújva a brit közszolgálati média sokszor az „izraeli megszállással” szembeni legitim ellenállásként mutatta be a palesztin terrorszervezetek tevékenységét. Idén tavasszal ráadásul épp saját újságírójának közösségi média tevékenysége miatt vizsgálódott a BBC, miután kiderült, hogy Izraelt a náci Németországhoz hasonlította és azt mondta, hogy Hitlernek igaza volt.

Melanie Phillips brit publicista néhány hónapja hívta fel a figyelmet arra, hogy palesztinok melletti kampány, a „palesztinizmus” Nagy-Britanniában is komoly probléma, mivel antiszemitizmust és iszlamizációt a szigetországban, ahol ezzel megnőtt a zsidóságot fenyegető veszély. Az elmúlt hónapokban több olyan felvonulás is zajlott Nagy-Britanniában, ahol nyíltan zsidók elleni erőszakra buzdítottak a résztvevők.