Zaklatják Helen Mirrent, amiért Golda Meirt alakítja

A közösségi médiában antiszemita támadásokat is kapott a híres brit színésznő, mivel egy készülő filmben elvállalta Izrael első női miniszterelnökének szerepét.

A 76 éves Helen Mirren, aki Oscar-díjat nyert II. Erzsébet királynő megformálásáért, Guy Nattiv izraeli rendező új életrajzi filmjében kapta meg Golda Meir szerepét, amit jelenleg is forgatnak Izraelben.

„Milyen beteg dolog életrajzi filmet készíteni a bűnöző Golda Meirről, nem meglepő, hogy a rasszista Helen Mirren örömmel alakítja egy undorító személyiség torzított változatát” – idézte a The Jerusalem Post egy magát „palesztinnak és büszkének” nevező profil tulajdonosának tweetjét.

Egy másik felhasználó azt írta: „Az, hogy Helen Mirren filmet készít Izrael első női miniszterelnökéről, pofon az egész palesztin népnek, gyakorlatilag Palesztina elfoglalását ünneplik, családok kiűzését otthonaikból, gyerekek, családok meggyilkolását! Ízléstelen film!” Megint másvalaki ezt kommentelte: „Ronda cionisták, Helen Mirrennek ezért el kellene veszítenie a női lovagi címét (damehood). Kettős mérce, azt mondják, az egyenlőségért állnak ki, de leszarják, amikor a palesztinok emberi jogairól van szó.”

Mirren 2009-ben Izraelben tartózkodott, és a héber nyelv, a zsidó történelem, valamint a holokausztról szóló írások tanulmányozásában merült el, hogy felkészüljön az „Az adósság” című filmre, amelyben egy nyugalmazott Moszad-ügynökét alakított. Egyike volt annak a több mint 200 színésznek, akik október végén egy nyílt levélben ellenezték a Tel-Avivban megrendezett LMBTQ-filmfesztivál bojkottálására irányuló törekvéseket.

Golda Meir Izrael negyedik miniszterelnöke volt, ő állt a zsidó kormány élén az 1973-as Jom Kippur-i háború idején is. A történelemben nem Margaret Thatchert, hanem őt nevezték először „vasladynek”, és az első izraeli kormányfő, David Ben-Gurion egyszer azt mondta róla, „ő volt a legkülönb férfiú a kormányban.” Meir 1978-ban hunyt el nyirokrákban.

A cionistaellenes közösségi médiatámadások nem számítanak újdonságnak – emlékeztet a The Jerusalem Post. Tavaly júliusban a népszerű énekesnőt, Billie Eilish-t palesztin zászlókból és egyéb „palesztin szolidaritás” témájú, botok által vezérelt kommentek ezrei árasztották el az Instagramon, miután közzétett egy videót, amelyben azt mondta, hogy „szia Izrael”. Néhány hónappal korábban, az Izrael és a Hamász közötti májusi konfliktus idején maláj online aktivisták százezrei spammeltek izraeli fiókokat a főbb közösségi médiaplatformokon. A csoportok arra utasították követőiket, hogy zaklassák, blokkolják, törjék fel és állítsák le az izraeli fiókokat.

Az izraeli-palesztin konfliktus különösen érzékeny politikai téma a közösségi médiában – írja az izraeli lap. A brit zsidó közösség biztonságát szolgáló Community Security Trust (CST) tanulmánya kimutatta, hogy az Izrael és a Hamász közötti májusi gázai konfliktus közepette jelentősen – nagyjából 365 %-kal – nőtt az antiszemitizmus az Egyesült Királyságban.