Nagy-Britannia is terrorista szervezetté nyilvánítja a Hamászt

A döntés előtt az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét adatokkal és információkkal látta el a briteket a szervezet gázai tevékenységéről és finanszírozásáról.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada után most Nagy-Britannia is terrorszervezetté minősíti a Gázai-övezetet uraló, de Európában is jelen lévő iszlamista szervezetet. Priti Patel belügyminiszter a tervet főleg azzal indokolta, hogy a Hamász katonai és politikai szárnya megkülönböztethetetlen egymástól.

A lépés leginkább a szervezet további finanszírozását fogja megnehezíteni: az izraeli 13-as csatorna szerint ugyanis a Hamász jelentős pénzgyűjtő tevékenységet folytat a szigetországban. Ezeket az összegeket olyan intézményekhez irányítottak, mint például a Gázai Iszlám Egyetem, ahol a Hamász rakétáit és más fegyvereit fejlesztik – írja az MTI jeruzsálemi tudósítója.

A katonai szárny már húsz éve terrorszervezetnek számít – emlékeztet a BBC. Nagy-Britanniában bűncselekménynek minősül egy tiltott szervezethez való tartozás vagy az annak támogatására való felhívás, illetve olyan ruházat viselése, amely a csoport támogatását sugallja. A büntetés legfeljebb 14 év börtön és/vagy pénzbüntetés. A múlt pénteken a parlament elé terjesztett rendelet jóváhagyás esetén november 26-án lép hatályba.

Az iszlamista szervezet célja Izrael Állam megsemmisítése, és egy iszlamista állam létrehozása egész „Palesztina” területén. A Hamász több száz gyilkos merényletet hajtott végre izraeli civilek ellen, és több ezer rakétát lőtt ki rá Gázából. A Hamász 2006-os hatalomátvéte után Izrael Egyiptommal együtt lényegében bekerítette a Gázai-övezetet, és szigorúan ügyel arra, nehogy fegyver vagy hadianyag kerüljön a terroristák által igazgatott területre.

A Hamász természetesen elítélte a londoni döntést, azt állítva, hogy „a megszállással szembeni ellenállás bármilyen rendelkezésre álló eszközzel, beleértve a fegyveres ellenállást is, a megszállt népek számára a nemzetközi jogban biztosított jog. A megszállás a terrorizmus.” (Nem ezzel összefüggésben, de vasárnap reggel épp a Hamász terroristája nyitott tüzet Jeruzsálem óvárosában, és négy embert megsebesített, mielőtt a biztonsági erők agyonlőtték.)

Jair Lapid izraeli külügyminiszter viszont üdvözölte a lépést, hangsúlyozva: „Egy terrorista szervezetnek nincs legitim része, és minden kísérlet arra, hogy különbséget tegyünk egy terrorista szervezet egyes részei között, mesterséges”.

A The Times of Israel beszámolója szerint az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét által a brit kormánynak átadott hírszerzési információk nagy szerepet játszottak abban, hogy London úgy döntött, a Hamász egészét terrorszervezetnek minősíti. Az elmúlt hetekben a Sin Bét több tisztviselője is Nagy-Britanniába utazott, hogy találkozzon brit kollégáikkal. A megbeszéléseken több, a terrorszervezetben kulcspozíciót betöltő személyről, valamint a csoportot finanszírozó mechanizmusokról is szolgáltattak információkat.

A 13-as csatorna jelentése szerint Izrael már régóta együttműködött Londonnal a tilalom bevezetése érdekében, de a végső döntés a Naftali Bennett miniszterelnök és brit kollégája, Boris Johnson között a hónap elején, a glasgow-i környezetvédelmi csúcstalálkozón folytatott megbeszéléseken született meg. Bennett megköszönte Johnsonnak a lépést, és azt tweetelte: „A Hamász egyszerűen egy terrorszervezet. A ‘politikai szárny’ lehetővé teszi a katonai szárny tevékenységét. Ők is ugyanolyan terroristák, csak öltönyben.”