Washingtonban mutatta be éves jelentését a TEV

Bodnár Dániel

Bodnár Dániel

A franciaországi Strasbourgban bejegyzett Világ nácik nélkül elnevezésű civil szervezet válaszként a náci mozgalmak világszerte tetten érhető feléledésére 2013 júniusában a magyarországi Tett és Védelem Alapítvány (TEV) részvételével rendezett már nemzetközi konferenciát az Egyesült Államok Képviselőházában. A tanácskozás számos hasznos megoldási javaslatot dolgozott ki a nácizmus újjáéledésének megakadályozására, melyeket a szervezők éves kiadványukban a White Papers of Hate azaz A gyűlölet fehér lapjai című kötetükben jelentettek meg először 2012-ben, legutóbb 2014-ben.

Idén január 21-én mindkét kiadványt bemutatták a partnerszervezeteknek Washingtonban, az Egyesült Államok képviselőházának épületében tartott sajtótájékoztatón. Ez alkalommal ismertette a Világ nácik nélkül meghívására a Tett és Védelem Alapítvány is a 2013-14 évi Antiszemita gyűlöletcselekmények és incidensek című monitoringjelentését.

A dokumentum bemutatását Bodnár Dániel, a TEV elnöke egészítette ki a magyarországi helyzet elemzésével. Mint mondta, bár a politikai antiszemitizmus jelen van a mindennapokban, mégis, ellentétben a nyugat-európai helyzettel, Magyarországon a szélsőséges vallási indíttatású fizikai fenyegetettség nem része a zsidó közösségek mindennapjainak. Beszédében kitért a hazai antiszemita incidensek és jelenségek elmúlt években tapasztalható tendenciáira, valamit a TEV jogvédő tevékenységével kapcsolatos eredmények bemutatására.

Az eseményen – ahol a közelmúltbeli franciaországi történések kapcsán a belga Antiszemitizmus elleni Liga igazgatója adott tájékoztatást az országában tapasztalható fenyegetettségről és a belga zsidó közösség előtt álló legújabb kihívásokról – amerikai kongresszusi és kormányzati képviselők is részt vettek.

A TEV éves monitoringjelentéséből az amerikai nyilvánosság először kaphatott közvetlenül egy zsidó közösségek által életre hívott civil szervezet professzionális és elhivatott tevékenységén keresztül részletes, elemző tájékoztatást a magyarországi antiszemita gyűlöletcselekményekről és incidensekről.