Jelentés a franciaországi antiszemitizmusról

SPCJ

SPCJ

2014. folyamán gyakorlatilag megszakítás nélkül, folyamatosan történtek antiszemita incidensek francia földön. Az incidensek száma megduplázódott, 851 esetet regisztráltak a 2013-as 423 után. Ez 101 százalékos növekedés. Ezen belül a zsidókkal szembeni, erőszakos incidensek száma 130 százalékkal, 105-ről 241-re nőtt az előző évhez képest.

Az antiszemitizmus egyre durvább, hipererőszakos formákat ölt. Ma az antiszemita fenyegetés Franciaországban szélsőséges elfogultság, szektás előítéletek, zsigeri gyűlölködés mellett különösen dzsihadista terror formájában jelentkezik. Felnőtteket és kisgyermekeket gyilkolnak meg csak azért, mert zsidók.

A Franciaországban elkövetett rasszista támadások 51%-ának zsidók voltak a célpontjai, miközben a zsidók a francia lakosság kevesebb mint egy százalékát teszik ki, vagyis az ország polgárainak mindössze egy százalékát éri az összes fajgyűlölő incidens fele. Az összes faji incidensek száma egyébként 2014-ben 30%-kal nőtt az előző évhez képest, és ezt a növekményt kizárólag antiszemita incidensek adják. Sőt, ha levonjuk az antiszemita eseteket, a nem zsidókat ért fajgyűlölő támadások még 5%-os csökkenést is mutatnak 2013 óta.

Mindebből következik, hogy a zsidó közösség sajátosságaira szabott védelmi programok kidolgozására van szükség, pontos mérésekre és célzott eszközökre, hogy hatékonyan lehessen védekezni az antiszemitizmus ellen. Az általános antirasszista programok ugyanis a legkevésbé sem alkalmasak az antiszemita gyűlöletcselekmények növekedésének megakadályozására.

Az antiszemita incidensekben leginkább érintett városok: Párizs, Marseille, Lyon, Toulouse, Sarcelles, Strasbourg, Nice, Villeurbanne és Créteil.