Világvallások a belvárosban

A TEV május 30-án a Belvárosi Tanodában járt. Köves Slomó tartott előadást két tanulócsoportnak a zsidóságról. Az előadás egy több alkalmas programsorozat része, melynek során a tanulók az öt világvallással ismerkednek meg.

A Belvárosi Tanoda egy második esély-iskola. Diákjai egy-két vagy több kudarcos középiskolai év után kerülnek ide. Többszörös iskolai kudarccal, tanulási problémákkal érkeznek, nincs önbizalmuk, szoronganak minden tanulási helyzettől. A Tanodában teret, lehetőséget biztosítanak azoknak a fiataloknak, akik bár szeretnének tanulni, valami miatt más iskolában nem tudtak boldogulni. Fő elvük, hogy nem a tanulni vágyó fiatalnak kell az intézménybe beilleszkedni; inkább az iskola alkalmazkodik rugalmasan, a törvényes lehetőségeken belül a tanulók igényeihez. A személyre szabott tanulási program összetevői: a személyközpontú oktatás, a szerződéses rendszer- melynek során a diákok egyéni szerződést kötnek az iskolával: mikorra, mit teljesítenek-, a kurzusrendszer, és a haladási ütemhez igazított érettségi vizsga. A diákok választanak maguknak egy tanárt, aki mentorként segíti őket a tanuló-évek során.

Az iskolában nem osztályok, hanem tanulókörök működnek. A TEV óráján két tanulókör tagjai fogadták érdeklődve Köves Slomót, aki beszélt nekik a zsidó vallásról, közösségről, mindennapokról. A beszélgetés végén a diákok és a tanárok kérdései záporoztak a rabbira. Érdeklődtek a vegyes-házasság, a betérés, a kóserság iránt, arra is kíváncsiak voltak, hogyan él egy rabbi, mi történik, ha egy zsidó megszeg valamilyen vallási előírást és milyenek a zsidó iskolák.

Fotó: Köves Slomó Tajta Gábor történelemtanárral és Gulyás Péter igazgatóval

87d4001f-e475-4a35-b0f2-25d49bed936d