Veszprémy László Bernát: Nehezen engedik el az amerikai progresszív mozgalmak az antiszemita Iszlám Nemzetét

 

 

Louis Farrakhan

Hetek óta tartó vitákra ad okot, hogy az amerikai nőjogi és Trump-ellenes tüntetések egyik fő mozgalmának, a Women’s Marchnak számos neves vezetője kapcsolatokat ápol a Louis Farrakhannal, az Iszlám Nemzete (Iszlám Nemzete) vezető lelkészével. Az Iszlám Nemzete egy 1930-ban alapította fekete muzulmán közösség, melynek korábbi neves vezetői és tagjai között volt Elijah Muhammad és Malcolm X. Számos antiszemitizmus-figyeléssel foglalkozó intézet, mint a Rágalmazásellenes Liga is, antiszemita szervezetként tartják számon a közösséget.

A friss botrány oka, hogy a Women’s March két neves vezetője, Tamika Mallory és Carmen Perez is kapcsolatokat ápol az Iszlám Nemzetével. Malloryról nem rég kiderült, hogy jelen volt Farrakhan egyik antiszemita beszédénél, és az is kiderült, hogy a két progresszív-feminista vezető szelfit is posztolt az internetre a muzulmán lelkésszel, melyen „minden idők legjobbjának” nevezték Farrakhant. A Women’s March ugyan elhatárolta magát az antiszemitizmustól és a rasszizmustól, Mallory azonban tisztázta, hogy továbbra is látogatni fogja az Iszlám Nemzetének rendezvényeit. A Women’s Marchnak nem ez az első antiszemita botránya, ugyanis a palesztin származású Linda Sarsour, a szervezet washingtoni tüntetéseinek egyik fő szónoka korábban is tett antiszemita vagy éppen női kritikusai ellen erőszakra buzdító megjegyzéseket.

A botrány a Demokrata pártot sem kerülte el. Korábban Barack Obama feleségéről került elő fotó, amelyen Louis Farrakhan feleségével szerepelt együtt, idén januárban pedig kiderült, hogy létezik egy 2005-ös fotó, melyen maga Obama pózol együtt Farrakhannal, ám ezt „fekete törvényhozók nyomására” eltussolták – írta a Há’árec. Újabban Keith Ellison, Amerika első muzulmán kongresszusi képviselőjének kellett magyarázkodnia, mikor kiderült, hogy 1995-ben az Iszlám Nemzetének tagja volt, és a Final Call (kb. Utolsó hívószó) újságukat is árusította. A Final Callt többször támadta a Rágalmazásellenes Liga, példának okáért 2012-ben, ugyanis a lap egyik száma „démonizálta” a zsidókat, elvitatta a zsidók jogát Izraelhez, és arra biztatta a fekete ifjúságot, hogy „szakadjanak el” Izrael életükre gyakorolt hatásától. Ellison ma a Demokrata párt helyettes vezetője, lényegében az amerikai baloldal második legfontosabb embere. Most pedig Danny K. Davis illinoisi fekete képviselő került botrányba, amiért kapcsolatokat tart fenn Farrakhannal: „A fekete közösség sokkal nagyobb és komplexebb, mint Farrakhan és a zsidók, illetve az ő véleménye a kérdésben” – mondta önmaga védelmében.

Farrakhan antiszemitizmusa természetesen egyértelmű, és ennek megállapításához nem is kell a ’90-es években tett kijelentéseiig visszanyúlnunk. „A keresztény jobboldal vakon viszonyul a gonosz Izrael államhoz” – jelentette ki 2006-ban. „Hogy lehet szent föld az, ahol meleg-felvonulások vannak… Azt a földet vérrel fogják megtisztítani!” 2010-ben az Iszlám Nemzetének vezető lelkésze egy könyvet mutatott be, melynek célja azon tétel bizonyítása volt, miszerint „a zsidók” felelősség a transzatlanti emberkereskedelemért, mely elsősorban feketéket és muzulmánokat érintett. „A zsidók saját forrásai alapján mutatjuk be népünknek a zsidók és feketék közötti kapcsolat igaz képét. Ezek a tudósok, rabbik és történészek bemutatják a zsidók valódi fekete-ellenes viselkedését, mely a transzatlanti emberkereskedelemmel kezdődött, a rabszolgatartással és a rasszista törvényekkel folytatódott . . . [így] használták ki népünket egészen a mai napig”. Farrakhan ezen beszédeinek részletei, illetve további idézetek megtalálhatóak a Southern Poverty Law Centre oldalán.

Az antiszemitizmusnak komoly történelem van az Iszlám Nemzete pályafutásában. Legnevesebb képviselőjük a később kilépő, és a szunnita hitre térő Malcolm X volt. (Nevében az X az elvett és elfeledett egykori afrikai családnévre utal). Malcolm X hitszónoki munkássága során rendszeresen uszított az amerikai zsidó közösség és Izrael ellen, illetve önéletrajzában is számos antiszemita megjegyzést tett. 1963-as beszédében arról szónokolt, hogy a zsidók vannak a fekete üzleti vállalkozások „90%-ának” birtokában, 1965-ben tartott zavaros beszéde során– melyről hangfelvétel is meghallgatható – pedig azt fejtegeti, hogy a nácik zsidók voltak. Mindez persze nem különösebben meglepő egy olyan muzulmán felekezet részéről, amelynek egyik hittétele, hogy a fekete Isten által teremtett első ember fekete volt, és a fehér embert egy Yakub nevű gonosz fekete tudós hozta létre.

Malcolm X később kilépett az Iszlám Nemzetéből, és áttért a szunnita hitre, azonban nem adta fel antiszemitizmusát. Néhány hónappal az Iszlám Nemzetéből való kilépését követően írta meg Zionist Logic (Cionista logika) című cikkét egy egyiptomi lapba, mellyel elvitatta a zsidók jogát Izrael földjéhez. Malcolm X ma gyakori hivatkozási alap az amerikai fekete közösségek progresszív szárnyában, egyfajta „anti-Martin Luther Kingként” kezelve őt. Ellentmondásos emlékezetének ápolása, illetve a Farrakhannal való kapcsolattartás mindössze azt mutatja, hogy az amerikai progresszív mozgalomnak súlyos problémákkal kell szembenéznie az amerikai baloldal megváltozó céljait és értékeit, illetve Izraellel való viszonyát tekintve.

Veszprémy László Bernát történész és publicista, korábban a Szombat állandó külsős szerzője, jelenleg a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa.

A szerző további írásai itt olvashatók