Újabb Izrael-ellenes megnyilvánulások a Jobbik és hírportálja részéről

Aránytalanul Izrael-kritikus vagy éppen zsidóellenes összeesküvés-elméleteket terjesztő cikkekkel, megszólalásokkal fordul rá a kampányhajrára a szélsőjobboldali párt.

 

Noha a Jobbik legutóbb 2017 februárjában – immár több mint egy éve – adta ki utolsó, Izraelt elítélő nyilatkozatát, aránytalanul Izrael-kritikus vagy antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztő tartalmakból azonban még éppen elég akad a párt megszólalóitól, illetve a párt által finanszírozott médiafelületeken.

Március 21-én a következő cikkel indult a sor az Alfahír portálon: „A Moszad segítené hatalomban maradni Orbánékat?” A szerző, Balogh Gábor, akinek írásai korábban is tartalmaztak antiszemita, szélsőségesen nacionalista toposzokat, kérdéssé alakított cím mögé bújva terjeszti azt a tévképzetet, hogy az izraeli titkosszolgálat tartja hatalomban a jelenlegi magyar kormányt. Természetesen semmifajta bizonyítékot nem hoz állításának alátámasztására.

Ám a Jobbik alapítványa által fenntartott, és országgyűlési képviselőjelöltje, Magvasi Adrián által szerkesztett oldal olvasói levonták az egyenes konklúziókat a cikk alatti megjegyzésekben: „Igy van!, és nem most kezdőtött !!! Mennyünk csak vissza az időben 2006 os szemkilövetés izraeli katonákkal magyar szemeket lőttek Magyar földön”. Egy másik megjegyzés szerint „Nekem egy szemernyi ketsegem sincs afelol, hogy a zsidok mindent elkovetnek azert, hogy nehogy egy Magyar erdeku part keruljon kormanyra.” Egy másik megjegyzés a magyar miniszterelnökre tett rasszista megjegyzéseket.

Ezt követően március 31-én adott interjút Gyöngyösi Márton egy osztrák lapnak, melyet az Alfahír

Gyöngyösi Márton Jobbik
Fotó: MTI/Kovács Attila

szemlézett. Gyöngyösi ebben úgy védte meg korábbi, hírhedtté vált parlamenti szavait a zsidó származású képviselők listázásáról. Mint emlékezetes, Gyöngyösi úgy fogalmazott, hogy „itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Most az osztrák lapnak arról beszélt, hogy „akkoriban Izrael a Gázai övezetet bombázta, hetven civil halt meg. Magyarázatot kerestem arra, Magyarország miért elfogult Izrael irányába. A történelmünknek nem kellene visszatartania minket attól, hogy figyelmeztessük Izraelt, amikor átlép egy vörös vonalat. Ez kritika, nem pedig antiszemitizmus”. Nem teljesen világos, hogy Izrael önvédelme miért legitimálja a zsidók listázását, hogy miért szentel ilyen kiemelt figyelmet a jobbikos képviselő Izrael államnak vagy hogy milyen „elfogultságot” vesz vagy vett észre Magyarország Izraellel való kapcsolataiban.

A sort pedig Balogh Gábor zárja, aki a következő hangulatkeltő címet adta szemlézett hírének: „Naná, hogy Amerika nem támogatja 16 palesztin halálának kivizsgálását”. A cikk ismételten azt a benyomást kelti, hogy Izraelnek a valósnál nagyobb befolyása van Amerika politikájára, így illeszkedik a szerző korábbi cikkéhez, mely a Moszad állítólagos magyarországi hatalmát taglalta. A mostani konfliktusban a palesztin áldozatok jelentős része pedig természetesen nem civil volt, hanem különböző dzsihadista terrorszervezetek, vagy a Hamász katonai szárnyának tagja.