Véget kellene vetni az ügyetlenkedésnek Kuruc.info ügyben

„Nem a tolvaj a hibás, hanem aki rést hagy a falon”

Budapest, 2013. december 12. – Itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra kezébe vegye az igazságszolgáltatás és közigazgatás a Kuruc.info ügyét. Elfogadhatatlan, hogy egy pitiáner szennylap eltüntetésével kapcsolatban tehetetlenséget ámítva széttárják kezüket a rend és igazság magyarországi intézményei, amikor a kellő politikai akarat birtokában a kérdésnél lényegesen összetettebb feladatok megoldásában is kellően hatékonynak bizonyulnak.

A kezdeményezésünkre életre hívott Tett és Védelem Alapítvány (TEV) csak az utóbbi négy hónapban négy feljelentést tett, melyből kettőnek a nyomozását felfüggesztette a rendőrség arra hivatkozva, hogy habár a bűntény (rágalmazás, holokauszttagadás) gyanúja fennáll, az elkövető kiléte az eljárásban nem volt megállapítható.

Azzal, hogy a rendőrség még bírósági szakaszba sem engedi a folyamatban lévő feljelentéseket, tulajdonképpen annak a nagyon egyszerű megoldásnak veszi el még a lehetőségét is, amire hivatkozva fogadta el az Országgyűlés az új BTK-t (2012. évi C. Törvény), melynek 63. § (1) g pontja az intézkedések között rögzíti az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételét, ami megteremtené a törvénysértő – adott esetben külföldről érkező – tartalmak blokkolásának lehetőségét. A TEV-nek jelenleg is folyamatban van két feljelentése, melyek mindegyikében indítványozta ezen intézkedés elrendelését, melyet akkor is végre kellene hajtani, ha az eljárás során az elkövető személye nem volt felderíthető.

Mérhetetlen sok szennyével a Kuruc.info nemcsak szégyenfoltja a magyar nyelvű médiának, hanem egyben (nemzetközi) szimbóluma annak a hihetetlen közbeszéd romlásnak, aminek tanúi vagyunk az utóbbi pár évben.

A cselekvés negligálása a bűnt hozza maga után. Ha „az őrszemek mind vakok, semmit se vesznek észre” (Ézsaiás 56:9-10.), akkor ne csodálkozzunk, ha a „a semmirekellő tanú gúnyolja a törvényt” (Példabeszédek 19:28.). A talmudi zsidó bölcsek megfogalmazásában „nem a tolvaj a hibás, hanem aki rést hagy a falon”.

Dr. Köves Slomó
EMIH
Vezető rabbi