Valódi szankció vagy hiábavaló törekvés? – Az ügyészség letiltatna egy holokauszttagadó cikket

juszticiaA Tett és Védelem Alapítvány szerint az ügyészség indítványa, miszerint legyen végelegesen hozzáférhetetlenné egy, a kuruc.info portálon megjelent holokauszttagadó cikk csak látszólagos lépés, mivel valódi szankció ismét nem fog történni az ügyben. Az amerikai szerverről működtetett kuruc.info jogait ugyanis védi az USA szigorú szólásszabadságra vonatkozó törvényei.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) 2013. július 23-án tett feljelentést a Budapesti Rendőr főkapitányságon egy, a kuruc.info oldalon megjelent holokauszttagadó cikk ügyében. A TEV ezen feljelentésében indítványozta – a hatályos jogszabályokra hivatkozva – a cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét.

A 2013. július 19. napján 21 óra 40 perckor közzétett „Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés – »unortodox« dokumentumok Auschwitzból” című cikk ismeretlen szerzője, valamint a cikkhez hozzászólók olyan megállapításokat tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel.

A kétes forrásokra hivatkozó, a holokausztot mítosznak, a gázkamrákat pedig fikciónak nevező cikk egyebek mellett arról értekezik, hogy az auschwitzi foglyokat nemhogy halomra gyilkolták, de még fizettek is nekik a munkájukért.

Az alapítvány feljelentése alapján a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség az illetékes bíróságon indítványozta a kuruc.info honlapon megjelent, holokauszttagadó megállapításokat tartalmazó cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét.

Az ügyben a BRFK III. kerületi Rendőrkapitányságon nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt indult nyomozás, amelyet azonban a nyomozó hatóság – mivel a cikk, illetve az ahhoz fűzött kommentek szerzőinek kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható – felfüggesztett.

Mivel az írás közzététele bűncselekmény, a kerületi ügyészség indítványozta, hogy az illetékes bíróság rendelje el a cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét, majd az erről szóló határozat külföldön történő végrehajtását jogsegély keretében kérje Amerikai Egyesület Államoktól – ahol a honlapnak helyt adó szerver található.

A TEV álláspontja szerint azonban az ügyészség indítványa valószínűleg sikertelen lesz. Mivel az Egyesült Államok alkotmányának első cikkelye szerint a szólásszabadság elsőrangú védelmet élvez, így az amerikai szerverről működtetett kuruc.info tartalmának hozzáférhetőségének megakadályozása – ahogy az eddigi esetekben – most sem fog megtörténni. Ezek után az Bíróság külön eljárásban elrendelheti a kuruc.info végleges elérhetetlenné tételét, melynek végrahajtására a törvény a Magyar Média- és Hírközlési Hatóságot jelöli ki.

Forrás: Index