Vállalhatatatlan személyi döntés a közmédiában – a döntés felülvizsgálatát kéri a Tett és Védelem Alapítvány

TEV logoBodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke levélben fordult a Médiatanács elnökéhez, Dr. Karas Mónikához Siklósi Beatrix pár nappal ezelőtt bejelentett kinevezése kapcsán, melynek értelmében az antiszemita megnyilvánulásairól is ismert szerkesztő az MTVA Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek főszerkesztője lesz.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) a zsidó közösségi összefogás példájaként létrejött, antiszemitizmus ellen küzdő szervezet. A TEV meggyőződése szerint a Médiatanács és annak elnöke jelenleg a magyar média transzparens működésének egyik fontos záloga, így a konkrét ügyben a szervezet vezetői bizalommal keresték meg levélben a tanács elnökét.

A TEV feladatának tartja a nyilvánosság, ezen belül is a média monitorozását, azoknak az EBESZ standardoknak a mentén, melyeket a kormányzat, az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) felé fennálló jelentési kötelezettsége alapján felvállalt. Ennek fényében értetlenül fogadta a szervezet a nemrég megjelent híreket, melyek szerint az antiszemita és rasszista megnyilvánulásoktól egyáltalán nem idegenkedő Siklósi Beatrixot nevezik ki a kiemelt jelentőségű Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek főszerkesztőjévé az MTVA-n belül. Ez a pozíció éppen a nemzeti egység megjelenítése szempontjából fontos, így a TEV elnökének álláspontja szerint erre a feladatra a kijelölt főszerkesztő teljességgel alkalmatlan.

A kinevezett szerkesztő, Siklósi Beatrix közel két évtizede ismert, nyilvános antiszemita, holokauszttagadó és anticionista munkássággal rendelkezik. Holokauszt relativizáló megnyilatkozásai a világhálón jelenleg is hozzáférhetőek. A TEV véleménye szerint pedig egy ilyen múlttal rendelkező újságíró nem alkalmas a soknemzetiségű Kárpát-medence kultúrájának érvényes bemutatására. A szerkesztő többek között a közismert holokauszt-tagadó, számos országból kitiltott provokátort, David Irving-et legkevesebb három alkalommal is mértékadó történészként méltatta, emellett a közösségi médiában rendszeresen a zsidóságot és más kisebbségeket is becsmérlő kijelentéseket publikál, ráadásul Budaházy Györgyöt számos alkalommal legitim politikai szereplőként mutatta be műsoraiban.