Neonácikat gyanúsítanak egy berlini zsidó tulajdonú szórakozóhely felgyújtásával

Több százan tiltakoztak Berlinben egy zsidó tulajdonú szórakozóhely elleni támadás ellen, amely során valószínűsíthetően helyi neonácik gyújtották fel az épületet.

A vandalizmus következtében az épület kiégett, épen maradt külső falaira pedig Izrael-ellenes és antiszemita jelszavakat festettek, a helyiség bejárati ajtójába pedig Dávid csillagot faragtak az elkövetők. A helyi rendőrség és a központi nyomozó hatóság a főváros Lichtenberg negyedében, a Morgen Wird Besser nevű szórakozóhely felgyújtása miatt rendelt el vizsgálatot.

A rendőrség a helyi neonáci csoportokat gyanúsítja a bűncselekmény elkövetésével, akik több, a Lichtenberg negyed környékén elkövetett gyújtogatásos esettel is összefüggésbe hozhatók. A szórakozóhely Emil Gililov, 47 éves izraeli születésű bevándorló tulajdonában van, aki 34 éve él Németországban. Az üzletember több alkalommal is kapott neonáci fenyegetéseket, legutóbb az elmúlt héten, amikor egy névtelen telefonáló azt mondta Gilovnak, hogy távozzon Berlinből.

A Tagesspiel beszámolója szerint a szórakozóhelyet korábban három incidens is érte, amelyek során vandalizmus érte az épületet, falaira Izrael- és zsidóellenes jelszavakat fújtak. A keddi tüntetésen százak demonstráltak a közelmúltban elkövetett németországi antiszemita támadássorozat ellen. A résztvevők szerint a rasszizmusnak és az antiszemitizmusnak nincs helye Berlinben.

Brandanschlag , vermutlich Neonazis , auf die Kiezkneipe „Morgen wird Besser“ in der Hagenstr. 7 in Berlin Lichtenberg