Újabb jogerős ítélet holokauszttagadásért

Jogerősen, 150.000 forint pénzbírságra ítélte Katona Attilát a Kaposvári Bíróság a nemzeti szocialista rendszerek bűneinek két rendbeli tagadása, illetve relativizálása miatt.

A vádlott ügyvédje védekezésében a szólás- és véleményszabadságra hivatkozott, illetve arra, hogy védence tettének elkövetésekor nem volt tisztában cselekménye társadalmi veszélyességének. Arról is beszélt, hogy a vádlott által közzétett vicc az interneten szabadon elérhető, így feltételezhette, hogy nincs a viccel semmi baj. Az ügyvéd hosszasan sorolta a neten és a könyvesboltokban elérhető zsidó viccgyűjteményeket, így például Papp Richárd: Bezzeg a mi rabbink – Így nevet egy pesti zsinagóga című könyvét is megemlítette, erősen összemosva a zsidókról szóló vicceket a zsidóellenes, agresszív viccekkel. Kitért arra is, hogy a menekültválság kapcsán az országban megjelenő óriásplakátok, például az, ami szerint a migránsok elveszik a munkánkat, indokolhatja nemzetiségi, etnikai csoportokkal szemben erősebb vélemények megfogalmazását (bár azt nem említette meg, hogy az elkövetés idején hogyan volt a védencére hatással egy másfél évvel később kihelyezett hirdetés, és arra sem tért ki, hogy a holokauszt áldozatait nemzetiségi vagy etnikai csoportnak tekinti-e).

A bíróság az ítélet indoklásában leszögezte, hogy egy viccel is elkövethető a Btk. 333 szakaszának megsértése, mert amikor egy online fórumon az auschwitzi eseményekről folyik beszélgetés, egy olyan vicc, ami arról szól, hogy Auschwitzban egyetlen áldozat volt, egy őr, aki részegen kizuhant az őrotoronyból, teljesen egyértelműen arra utal, hogy az azt közlő úgy gondolja, hogy a deportáltak nem váltak erőszakos cselekmények áldozatává. A bíróság az a védekezést sem fogadta el, hogy amikor a vádlott azt írta, hogy „nem volt holokauszt!!!!!!!”, akkor a mexikói junta vérengzésére gondolt volna.