Új konteo: Eladják Izraelnek Magyarország alól a vizet?

Az országot sújtó aszály kapcsán újra szárnyra kapott egy antiszemita mellékzöngéktől sem mentes elmélet a közösségi médiában.

 

 

Magyarországot aszályok és helyi vízhiányok sújtják, naponta érkeznek a fotók megcsappant vízszintű folyókról, kiszáradó tavakról és emberekről, akik lajtoskocsikról kénytelen ivóvizet beszerezni. Sokak számára nem világos, hogy mindez miért történik, ezért a történelem során már jól bevált magyarázatot veszik elő újra: csakis valami zsidó ármány állhat a szárazság mögött.

A közösségi médiában a napokban terjedni kezdő elmélet egy 2009-es szabadalmi kérelmen alapul, és már egyszer, az akkor még antiszemitizmusban erősen utazó Jobbik pártlapjától kezdett el terjedni 2010 környékén. A szabadalom Izrael Állam ivóvízellátása interkontinentális tenger alatti vízvezetékkel címen futott, ezért kelthetett gyanút az erre fogékonyak körében, és ezért kezdték most is kongatni a vészharangot „eladják a vizet az ország alól” felkiáltással.

Az AFP azonban utána járt a szabadalom történetének, amiből kiderült, hogy alaptalanok az ezzel kapcsolatos aggodalmak. A Lakmusz cikkéből kiderül, hogy a fent említett szabadalom nem lett levédve, és semmilyen hasonló vezeték sem épült meg. A szabadalmat annak idején beadó Kálnai Mihály még azt is elmesélte, hogy a tervei szerint a víz a Duna romániai szakaszáról származott volna, és nem Magyarországról, ahogyan azt a most terjedő Facebook-posztok állítják.

forrás