Ezek volt 2020 legdurvább antiszemita incidensei

Idén is közreadta az év legsúlyosabbnak tekintett zsidóellenes eseményeinek tízes listáját a Simon Wiesenthal Központ. Az 1977-ben alapított, Los Angeles-i központú intézet ez évi „top ten”-jének első helyén természetesen a Covid kiváltotta antiszemitizmus áll.

„A történelem legújabb vírusa táplálja a történelem legősibb vírusát” címmel a tízes lista élére helyezte a Wiesenthal Központ (SWC) azt a világszerte tapasztalható jelenséget, amely a koronavírus elterjedésével együtt söpört végig a világon. A lista megemlíti, hogy szélsőjobboldaliak a közösségi média platformokon a zsidókat és az ázsiaiakat tették felelőssé a pandémiáért, akárcsak azt, hogy egy CDC nevű hamis vírusellenőrző intézet azt tanácsolta a fertőzötteknek, menjenek zsinagógákba és mecsetekbe, hogy terjesszék a halálos kórt. A központ emlékeztet rá, hogy a középkorban a zsidókat tették felelőssé a fekete pestisért, az első világháború ideján pedig a spanyol nátháért. Idén pedig a német lockdown és oltás elleni tüntetők zsidóellenes táblákat is vittek.

A lista második helyére az egyre népszerűbb közösségi platform, a Telegram került, amiért ott – a Facebookal és a Twitterrel ellentétben – kontroll nélkül tobzódhatnak az antiszemita, szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok. Az SWC meg is nevezi a Telegramon legaktívabb Atomwaffen Divisiont, a National Socialist Ordert, a The Base-t vagy a Boogaloo Movementet, amelyek négy skandináv államban is zsidó intézményeket támadtak Jom Kippurkor. De aktív a platformon a Hamász és más iszlamista szervezetek is.

Ide kapcsolódik a lista harmadik helyezettje, az amerikai iszlamista antiszemitizmus legismertebb képviselője, Louis Farrakhan, a Nation of Islam vezetője, aki immár 35 éve folytatja gyűlöletkampányát a zsidóság és a judaizmus ellen, immár új generációkat is elérve. Farrakhan egy idei beszédében azt állította, hogy a zsidók megpróbálták „sugárzó magokkal” megmérgezni, az ismert zsidó ügyvédet, Alan Dershowitzot pedig magának a Sátánnak nevezte. A hírhedt spirituális vezető csatornáját októberben a YouTube letiltotta, ezzel együtt számos kulturális és sport híresség fejezte ki iránta nagyrabecsülését, és adta tovább antiszemita tanait.

A Wiesenthal Központ listája természetesen nem lenne teljes a George Floyd brutális halála utáni amerikai protestmozgalom számos antiszemita atrocitása nélkül: előfordultak gyújtogatások, zsinagóga-gyalázások, horogkereszt-mázolások és egyéb támadások. Itt a lista felidézi, hogy az FBI adatai szerint tavaly a vallási alapú bűncselemények közel 62 százalékát zsidók ellen követték el Amerikában, és idén is főleg zsinagógákat támadtak meg a szélsőséges Black Lives Matters-hez (BLM) köthető tüntetők. A Chabad imaházait négy városban is felgyújtották.

Hangsúlyosan, a lista hetedik helyén szerepelnek német NGO-k és politikusok is, azzal a címmel, hogy „a német elit támadásba lendül, hogy újra legitimálja az antiszemita BDS-t.” A toplista szerint “miután titokban találkoztak egy évig, az úgynevezett Kulturális Szervezetek Uniója (…) megtámadták a Bundestag BDS-szavazását, azzal vádolva, hogy sérti a szólásszabadságot.” Mint a Neokohn ismertette, „egy hasonló felhívás jött ezután 900 művésztől, akadémikustól, írótól, és más kulturális figurától, akik a BDS-ellenes döntést veszélyesnek találták, és a demokratikus közösségi szféra értékei ellen valónak.”