Törvénytelenül működik a Hóman Alapítvány

Legalább másfél éve törvénytelenül működik a nyilas parlament politikusáról elnevezett Hóman Bálint Alapítvány

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) még 2015-ben hívta fel a Fejér Megyei Főügyészség figyelmét arra, hogy a Székesfehérváron bejegyzett Hóman Bálint Alapítvány egy a nyilas rendszer kiépítésben vezető szerepet betöltő személy nevét viseli. Ezt követően, a Székesfehérvári Törvényszék az MTA állásfoglalását is kikérve, 2016. augusztusában felszólította az Alapítványt a névváltoztatásra Erre azonban az elmúlt másfél évben sem került sor, így a szervezet jelenleg zavartalanul, egy a nyilas parlamentben is tevékenykedő politikus nevét viselve működik. Mindez a TEV szerint elfogadhatatlan, ezért újra a Főügyészséghez fordult annak érdekében, hogy szüntesse meg a jogsértő állapotot.

A Tett és Védelem Alapítvány 2015. decemberi beadványában felhívta a Fejér Megyei Főügyészség figyelmét arra, hogy a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány a civil szervezetek nyilvántartásáról és ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény tiltó rendelkezését sértve az elnevezésében olyan személy nevét szerepelteti, aki a XX. századi önkényuralmi nyilas rendszer kiépítésben és fenntartásában vezető szerepet töltött be.

A jogalkotói akarat szerint egyébként 2013. január 1-től már semmilyen körülmények között nem tűrhető el Magyarországon, hogy a civil szervezetek elnevezésében olyan személyek szerepeljenek, akik a fenti kritériumnak megfelelnek, a már bejegyzett szervezeteknek – mint amilyen a Hóman Alapítvány is – 2014. január 1-ig adott haladékot nevük megváltoztatására.

A Főügyészség a TEV beadványát követően a Székesfehérvári Törvényszék előtt kezdeményezte, hogy a bíróság az Alapítvány nevében szereplő személlyel kapcsolatban kérje ki az MTA állásfoglalását. A Magyar Tudományos Akadémia 2016. júliusában írásban is megerősített álláspontja világos volt: Hóman Bálint XX. századi önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában vezető szerepet töltött be. Pár héttel később, 2016. augusztus 11-én a Székesfehérvári Törvényszék felhívta az Alapítványt a névváltoztatásra, amire azonban a mai napig nem került sor.

A TEV álláspontja alapján teljességgel érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a vonatkozó törvény meghozatalát követő öt évvel, a névmódosítási kötelezettség lejárát követő négy évvel, és az MTA állásfoglalását követő közel másfél évvel a Hóman Bálint Alapítvány zavartalanul viseli egy a nyilas parlamentben is képviselőként tevékenykedő politikus nevét.

A TEV most arra kérte a törvényességi ellenőrzést gyakorló, és törvényességi felügyeleti kérelem előterjesztésére jogosult Fejér Megyei Főügyészséget, hogy kérelmezőként a törvényben foglaltaknak érvényt szerezzen, számolja fel a jogsértő állapotot.

A civil szervezetekre vonatkozó, fentebb idézett törvény alapján egy ilyen egyértelmű esetben a jogszabály 71/G. § (2) e) pontja alapján a bíróságnak lehetőség van akár a szervezet megszüntetésére is. A TEV álláspontja szerint, mivel az Alapítvány láthatólag szándékos törvénysértést követ el immáron közel másfél éve, akár a szervezet megszüntetése is reális alternatíva lehet.