Törölte a zsidó telepeseket vérváddal illető twitteres újramegosztását Rashida Tlaib

A michigani demokrata párti képviselőnő eltávolította retweetjét, amely hamisan állította, hogy izraeli telepesek elraboltak, meggyilkoltak és vízbe dobtak egy palesztin fiút. Az izraeli sürgősségi segélyszolgálat szombat reggel Beit Haninaban, egy vízgyűjtőben talált rá a pénteken eltűnt személy megfagyott holttestére. Az esetet követően a Real Seif Bitar nevű Twitter felhasználó arról írt bejegyzést, hogy a fiút izraeli telepesek rabolták el és végezték ki, majd egy videót is közzétett, amint az izraeli katonai erők vegzálják a keresőcsapatot.

WASHINGTON, DC – FEBRUARY 27: U.S. Rep. Rashida Tlaib (D-MI) speaks during a hearing as Michael Cohen, former attorney and fixer for President Donald Trump, testifies before the House Oversight Committee on Capitol Hill February 27, 2019 in Washington, DC. Last year Cohen was sentenced to three years in prison and ordered to pay a $50,000 fine for tax evasion, making false statements to a financial institution, unlawful excessive campaign contributions and lying to Congress as part of special counsel Robert Mueller’s investigation into Russian meddling in the 2016 presidential elections. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Hanan Ashrawi palesztin politikus továbbosztotta a bejegyzést és a következő megjegyzéssel: „A szív meghasad, a fájdalom elviselhetetlen, nincsenek szavak.” Rashida Tlaib kongresszusi képviselő ezt a bejegyzést népszerűsítette saját üzenőfalán. Időközben Ashrawi elnését sajnálatát fejezte ki a bejegyzése miatt. „Bocsánatot kérek az ellenőrizetlen információ megosztásáért. Úgy tűnik nem igaz, hogy elrabolták a fiút.” A politikus egyéb pontosításokat is twittelt, majd úgy tűnt, törli a bejegyzést. Ezt követően Tlaib bejegyzését is eltávolították, de ő nem kért bocsánatot az álhír terjesztéséért. Az izraelieket emberrablással és gyilkossággal vádoló bejegyzést 125 ezer alkalommal nézték meg, ami Izrael-ellenes indulatokat válthat ki.

George Galloway brit politikus azt írta, hogy nincsenek szavak, melyek elmesélhetnék a történetet a maga gonosz mivoltában. Dani Dayan, Izrael New York-i főkonzulja azt mondta, hogy mindig rendkívül óvatosan fogalmaz meg kritikát választott amerikai tisztviselőkkel szemben, de amikor egy képviselő megalapozatlan vérváddal illet izraeli zsidókat, nem maradhat néma. Dok Hikind, a New York-i közgyűlés korábbi képviselője azt írta a Twitteren, hogy Rashida Tlaib az antiszemitizmus kedvében jár, és modern vérvádat terjeszt a zsidók ellen. „Hol van a demokrata pártiak felháborodása?”- kérdezte. Chuck Schumert, a demokraták szenátusi frakciójának vezetőjét idézve úgy fogalmazott: Schumer gyakran utal arra, hogy vezetékneve a héber őr szóból származik. „Hol van Chuck, a zsidók őrzője Schumer, hogy elítélje az értelmetlen erőszakra buzdító felhívásokat? Mindannyian cinkosok!” – írta.

Nem ez az első alkalom, hogy Rashida Tlaib vérváddal kapcsolatos botrányba keveredik. 2019-ben nem kapott beutazási vízumot Izraelbe, miután kiderült, hogy útját a Miftah, palesztin civil szervezet intézte, amelyről kiderült, hogy öngyilkos merénylőket dicsőít, neonáci irodalmat népszerűsít nyomtatásban, és azt állította, hogy a zsidók húsvétkor rituálé keretében keresztények vérét fogyasztják. (The Algemeiner/The Jerusalem Post)