Konkrét akcióterv szükséges az antiszemitizmus elleni küzdelemben

A zsidó nép levonta a holokauszt tanulságait. Mindig komolyan kell venni az elpusztításunkra vonatkozó fenyegetéseket, csírájukban kell elfojtanunk azokat. Bár nagyra értékeljük szövetségeseink támogatását, hogy meg tudjuk védeni magunkat” – mondta Benjamin Netanjahu az ötödik Holokauszt Világfórumon, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulóján. A Jad Vasem holokauszt-múzeumban megtartott rendezvényen, amely a legnagyobb nemzetközi csúcstalálkozón Izrael történelmében, erőteljes fellépést követeltek az antiszemitizmus ellen.

Izrael miniszterelnöke szerint nem lesz többé holokauszt, hiszen Auschwitz a zsidók kiszolgáltatottságának tökéletes szimbóluma volt, de „ma már van földünk, hangunk, pajzsunk” – mondta, és idézte Emmanuel Macron francia elnök szavait arról, hogy az anticionizmus az antiszemitizmus modern formája.

Netanjahu minden kormányt szembenállásra szólított fel Iránnal szemben, az iszlám köztársaságot a Föld legantiszemitább országának nevezve, és figyelmeztetett rá, hogy az iráni nukleáris program minden államot, nem csak Izraelt fenyegeti.

Emlékezni, és nem felejteni” – hangsúlyozta a találkozót megnyitó beszédében Reuven Rivlin izraeli elnök, felidézve a gyermekkorában látott túlélőket, akik Izraelbe érkeztek a háború borzalmai után, és rosszindulatú betegségnek nevezve az antiszemitizmust. Többször is hangsúlyosan megköszönte a több tucat ország legmagasabb szintű képviselőinek a szolidaritást, hogy Jeruzsálembe utaztak az évfordulós megemlékezésre.

Izrael nem áldozat, megvédi magát” – jelentette ki. Külön köszönetet mondott a különböző országokban található zsidó közösségek védelméért, és felhívta az állam és kormányfőket, hogy együtt küzdjenek tovább a gyűlölet és a rasszizmus ellen. Beszéde végén kiemelte Izrael két legfontosabb értékét, hogy egyszerre és egyformán zsidó és demokratikus állam.

A világtalálkozót kezdeményező Móse Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus kifejtette, hogy az antiszemitizmus minden államot és népet fenyegető veszély, és a jogi védelem fontosságát hangsúlyozta az antiszemitizmus ellen az interneten a gyűlöletbeszédet tiltó német, az egyetemeken azt tiltó amerikai, és a nemzetek elleni bojkottot tiltó francia példa alapján.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kifejtette, hogy mindig emlékezni fognak a hatmillió megölt zsidó tragédiájára, s emlékeztetett a koncentrációs táborokat felszabadító Vörös Hadsereg tisztjeinek beszámolóira. Hangsúlyozta az Európa felszabadításáért hozott „hatalmas” szovjet áldozatokat, s a szovjet katonák emlékezetének megőrzését szorgalmazta.

Mike Pence amerikai alelnök az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, majd úgy fogalmazott: szembe kell szállni az antiszemitizmus „gonosz hullámaival”, melyek világszerte szítják a gyűlöletet és az erőszakot. A politikus az emlékezés kötelezettségét hangsúlyozta, a valaha történt legszörnyűbb gonoszságnak nevezte a holokausztot, ahol a kiszolgáltatott gyöngék segítségkérését a hatalmasok elutasították. Beszédében arra szólított fel, hogy a világ erőteljesen álljon ki a holokausztot tagadó, és Izraelt a térképről letörölni akaró Iránnal szemben.

Emmanuel Macron francia államfő a megöltek emlékezete megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, és a manipulációk, történethamisítások elutasítását szorgalmazva elítélte a történtek aktuálpolitikai felhasználását. Az egységes Európát nevezte a holokauszt tanulságának, és figyelmeztetett a gyöngeség jelének nevezett antiszemitizmus újjászületésére. Kiemelte, hogy az antiszemitizmus nem elsősorban a zsidók, hanem mindenki gondja, amin csakis az oktatással lehet segíteni.

Károly brit trónörökös a népirtás nagyságrendjét és egyediségét hangsúlyozta, s kiváltságnak nevezte, hogy találkozhatott holokauszt-túlélőkkel hazájában. Óriási büszkeség számára, hogy Jeruzsálemben eltemetett nagymamája üldözött zsidók megmentéséért megkapta a Jad Vasemtől a Világ Igaza kitüntetését – mondta el.

A gonosz szellemek új alakban kísértenek, antiszemita, rasszista, tekintélyelvű választ adva a jövő kihívásaira, új megoldást kínálva korunk problémaira” – fogalmazott Frank Walter Steinmeier. Németország államfője hozzátette: bárcsak azt mondhatná, hogy a német nép egyszer és mindenkorra tanult a történelemből, de ezt addig nem jelentheti ki, amíg a gyűlöled terjedőben van.

Mairead McGuiness, az Európai Parlament alelnöke hangsúlyozta: auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor szörnyű emlékeztető a gonoszságra. „A valóság az, hogy zsidók helyzete aggasztó, szembe kell néznünk ezzel a helyzettel” – jelentette ki.

Israel Méir Lau, Izrael állam korábbi askenáz főrabbija, holokauszttúlélő az Auschwitz felszabadításának 75. évfordulójára rendezett auschwitzi szimpóziumon kijelentette: az antiszemitizmus szellemi őrület, ami megmagyarázható, de egyetlen okot sem lehet találni rá. Szembe megy a párbeszéddel és a logikával. „Korai életkorban már szükség van a holokauszt történetének oktatására. Ha nem így cselekszünk, nem biztos, hogy nem történhet meg újra. A gyerekeknek el kell magyaráznunk, hogy mind ember testvére a másiknak, ugyanolyanok vagyunk” – mondta.

Köves Slomó rabbi, az Európai Tett és Védelem Liga (APL) elnöke a CBN Newsnak elmondta: Az antiszemitizmus elleni küzdelem nemcsak politikai probléma, nemcsak a nyilatkozatokból és egyéb média megjelenésekből áll, hanem egy tényleges harc az európai zsidók biztonságáért. Köves szerint a zsidóságnak egy olyant akciótervre van szüksége az antiszemitizmus és annak „mutációi” elleni küzdelemben, amely magában foglalja baloldali, jobboldali és a muszlim antiszemitizmust.

Minden olyan politikussal, véleményformálóval és közéleti személyiséggel partnerségi viszonyra kell törekednünk, akik részt vállalnak az antiszemitizmus elleni harcunkban. Az elmék, eszmék háborújában számos partnerre van szükségünk” – fogalmazott. Köves a Tórát idézve elmondta: Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy megáldja az őt áldókat és megátkozza az őt gyalázókat. Ha végigtekintünk az emberi civilizáció történetén, látszik, hogy azok, akik a zsidókat üldözték, később saját maguk okozták önön vesztüket – jegyezte meg.

Menachem Margolin rabbi, az EJA vezetője a CBN Newsnak világossá tette, hogy a „soha többé!” jelszava mögött cselekvésre kell törekedni. Az általa vezetett szervezet olyan jogi szabályozást javasolt, amely támogatja a holokauszt oktatását az iskolákban, visszaszorítja az antiszemita sztereotípiák terjedését és tiltja a náci relikviákkal való kereskedést. Az EJA elnöke szerint az eredményeség érdekében nyomon kell követniük és meg kell vizsgálniuk, a politikusoknak miként sikerül implementálni és jogerőre emelni ezen elveket. Az EJA és az APL mintegy száz európai oktatási minisztert és parlamenti képviselőt hívott meg az elmúlt héten, hogy részesei legyenek az „Auschwitz küldöttség”-nek. (CBN News, MTI)