Toledoban a zsidók visszakérik a zsinagógát, az érsekség nem adja

Hatszáz évvel azután, hogy Toledo középkori zsinagógáját katolikus templommá alakították, a város zsidó közössége újra birtokba szeretné venni, ha csak szimbolikusan is. Egyelőre nincs megegyezés

Jelenleg múzeumként működik az épület, ami a korabeli mór építészetet mutatja be. Isaac Querub a Spanyolországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke felszólította Toledo érsekét, hogy demonstrálja a vallásközi kapcsolatok iránti elkötelezettségét és szimbolikusan adja vissza az épületet. Ez alatt azt értik, hogy az ősi zsinagógát ismét zsinagógaként kell elismerni, ami ezután állami felügyelet alatt nyitva állna mindenki számára, egyelőre nem vallási intézményként.

Az érsekség ezt februárban elutasította, mondván, hogy a múzeum bevételeiből más épületeik karbantartását is biztosítják, illetve 2013-óta 800 ezer eurót költöttek az állagmegóvásra – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. Az épület – jelenleg Santa Maria la Blanca templom – a kutatások szerint a XII. században épült, tehát Európa egyik legrégebbi zsinagógája.

A középkori város 9-10 zsinagógája közül ez lehetett a legnagyobb. Ez a zsinagóga már a XV. század elején katolikus templom lett, évtizedekkel a zsidók kiűzetése előtt, egy zsidó ellenes, helyi prédikátor „jóvoltából”. 1790-ig működött templomként és kolostorként, aztán a királyi kincstár birtokába került laktanyaként és raktárként. 1929-ben került újra a toledói püspökség birtokába, 1930-tól műemlék.

Az El Pais c. lap szerint a jelenlegi múzeum kevés információt nyújt a látogatóknak.

Kép: jewish-heritage-europe.eu

zsido.com[:]