Tettlegességre vetemedett és zsidózott egy kormányablak biztonsági őre

Jávor István

Jávor István

Antiszemita incidens történt a VIII. kerületi kormányablanál. A biztonsági őr által megtámadott Jávor István korrupciókutató szociológusnak jogi segítséget ajánlott fel a Tett és Védelem Alapítvány.

Lezsidózták és megverték Jávor Istvánt, a neves korrupciókutatót és egyetemi tarnárt a VIII. kerületi kormányablaknál – adta hírül az Atv.hu. Jávor István elmondása szerint a kormányablakban napok óta hiába próbált családiállapot-igazolást kérni, mert bár mindig két órával a zárás előtt érkezett, a hivatal munkatársai azt mondták neki, már nincs idejük az ügyével foglalkozni.

Az eljárást a professzor megpróbálta szóvá tenni, ekkor azonban az egyik biztonsági őr „agyonveréssel” fenyegette meg, és zsidónak nevezte. Ezután kivezették az irodájából, a biztonsági őr azonban az utcán is követte, és a hivataltól 15 méterre kétszer ököllel megütötte, egyszer fejen, egyszer szájon.

Az esetnek két szemtanúja is volt, a kormányablak diszpécsere, aki kollégáját igyekezett csitítani, illetve Jávor István élettársa, aki mobiltelefonjával kívánta rögzíteni az eseményeket, de mire bekapcsolta azt, a kormányablak munkatársa visszatért állomáshelyére.

A diszpécser az Atv.hu-nak elmondta, valóban megpróbálta visszatartani a tettlegességtől a biztonsági őrt, aki egyébként nem a Kormányhivatal, hanem az önkormányzat, illetve egy, a kormányablakkal szerződött cég alkalmazottja volt. Elmondása szerint Jávor Istvánt azért vezették ki az irodából, mert belerúgott az ajtóba, és kiabált a kormányhivatal munkatársaival. Elmondta azt is, az utcára nem ment biztonsági őr kollégája után, hiszen a szolgálati helyükön kívül nem volt joguk intézkedni. Így a verésnek és a zsidózásnak nem volt szem- és fültanúja.

Jávor István nem tett rendőrségi feljelentést, mondván, az eset vége valószínűleg úgyis csak egy szóbeli megrovás lett volna. Ha mégis így tenne, arra az esetre a Tett és Védelem Alapítvány jogi segítséget ajánl fel neki.

Az Atv.hu 14 órakor azt közölte, hogy cikkük megjelenése nyomán elbocsátották a professzort bántalmazó biztonsági embert a józsefvárosi kerületőrségtől.

Jávor István az ELTE-TÁTK Szociológia Tanszéknek docense, korrupciókutató. A legtöbben arról ismerik, hogy az elsők között nyilatkozott szakértőként a NAV-ban tapasztalható korrupcióról, a láncolatos, adócsaló cégek által elkövetett áfacsalásokról, amelyekkel kapcsolatban a NAV sok esetben félrenézett. A NAV beperelte Jávor Istvánt, de a keresetet elutasította a Fővárosi Törvényszék. Kutatásáért 2014-ben elnyerte Academy of Management legjobb tavalyi cikkért járó díját.