Terrorhullám a két ünnep között

Golyónyom a villamosmegállóban

Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Egy gépkocsijából tüzelő terrorista ontott vért vasárnap délelőtt Jeruzsálemben. Az arab férfi egy M-16-os gépkarabélyt használt, amikor belelőtt egy villamosmegállóban várakozó tömegbe. Ezt követően továbbhajtott, és egy autójában ülő nőre lőtt, majd az őt üldöző rendőrökre tüzelt, egyiküket súlyosan megsebesítve. Végül rendőrmotorosok érték be a férfit, és végeztek vele. Két sebesültet életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba, hat további ember könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrség útzárakat állított fel a környéken.

Áháron Adler, a mentőszolgálat ápolója az elsők között érkezett a helyszínre. “Egy 60 év körüli nőtt láttam az utcán feküdni, lőtt sebekkel a felsőtestén. Eszméletlen volt, szívverés nélkül és nem is lélegzett. Életmentő kezelésbe kezdtünk, majd egy rohamkocsi szállította kórházba. Kritikus állapotban van. Ekkor kaptuk az értesítést, hogy egy közeli helyszínen újabb két áldozat vár segítségre. Motorral érkeztem hozzájuk. Egyikük eszméleténél volt, és végtagsérülést szenvedett. Másikuk nem volt eszméleténél, őt a felsőtestén érte lövés. Gyorsan evakuáltuk őket. Elállítottuk a vérzést, folyadékpótlást és fájdalomcsillapítót kaptak.”

A két súlyos sérült nem sokkal kórházba érkezése után életét vesztette. Egyikük Leváná Málichi, hatvan éves nagymama, a Kneszet egykori dolgozója. Másikuk Joszef Kirma, 29 éves rohamrendőr, aki tavaly, a mostani támadás helyszínétől nem messze, egy óvoda elleni támadásra készülő arabot semlegesített. Mindkettőjüket még vasárnap eltemették.

Az elkövetőről kiderült, hogy az óvároshoz közeli Kfár Siloách (Szilwán) negyedben élt és izraeli állampolgár volt. Már számos alkalommal ült börtönben erőszakos cselekményekért és uszításért, és most is egy négyhónapos elzárásra kellett volna bevonulnia.

Golyónyom a villamosmegállóban

A videómegosztókat hamar elérték a közeli Sejch Dzsárrá arab lakosainak üdvrivalgásoktól kísért felvételei a merénylet helyszínéről és a mentési munkálatokról. Később a Hámász is örömét fejezte ki a gyilkosságok kapcsán, a Mahmud Ábász vezette Fátáh (PFSZ) mozgalom pedig kétnapos gyászt rendelt el a Palesztin Hatóság területén a merénylő tiszteletére. A terrorista családja estére díszbe öltöztette házukat, és fogadták a gratulációra érkezőket. Lánya mosolyogva méltatta „apja nagyságát és hősiességét”. A Héber Egyetem zsidó diákjai felháborodva számoltak be arról, hogy a merénylet hallatára arab diáktársaik ünneplésbe kezdtek a campushoz közeli kávéházakban.

Gilád Erdán belbiztonsági miniszter a helyszínre érkezett. Egy interjúban a palesztin uszítást és az ennek helyet biztosító Facebook közösségi oldalt nevezte meg a támadás felelősének: “Újra és újra megnyitják a korábban zárolt terrorista oldalakat, meghajolnak az arab nyomás előtt. Ez botrányos!” – jelentette ki a miniszter.

Uri Áriel mezőgazdasági miniszter szerint a terrorra a jeruzsálemi építkezések felgyorsítása a megfelelő válasz. “Ha ellenségeink látják, hogy mennyit építünk a városban, fel sem merül majd bennük, hogy valaha is elhagyjuk az egyesített Jeruzsálemet, így nem lesz értelme megtámadni minket”.

A jeruzsálemi merényletet megelőzően a 443-autópályán, illetve a fővárostól délre fekvő Efrát és Tekoa között dobtak gyújtóbombákat izraeli gépkocsikra. A rendőrség az ünnepi szezonban újabb támadásoktól tart.

A hét közepén a Gáza-övezetből lőttek rakétákat Izrael felé. Az egyik lövedék Szderot városában csapódott be egy ház közelében. Sérülés nem történt. A második lövedéket a vaskupola elhárító rendszer semlegesítette. Válaszképpen az izraeli tüzérség, majd a légierő támadta több hullámban a Hámász állásait. Az egyik bevetésről visszatérő F-16-os vadászgép landolás előtt kigyulladt, majd lezuhant. A kétfős személyzet katapultált. A navigátor könnyebb sérüléseket szenvedett, a pilóta azonban életét vesztette. A 34 éves Ohád Kohén Novot pénteken temették el kétezer bajtársa jelenlétében. A pilótát kislánya és várandós felesége gyászolja.

A becsapódás helyszíne Szderotban

A gyors és heves izraeli ellentámadás Avigdor Liebermann védelmi miniszter új stratégiájáról tanúskodik. Korábban a hadsereg megvárta az éjszakát, és akkor indított visszafogott ellencsapást az addigra már általában kiürített terrorista állások, raktárak és fegyvergyártó üzemek ellen. Liebermann taktikája szerint a határon állomásozó tankok azonnal tüzet nyitnak minden, Gázából indított támadás után, ezt rövid időn belül nagyszabású légitámadás követi. Jelen esetben is súlyos károk keletkeztek a terrorszervezet infrastruktúrájában. Ezzel együtt a miniszter üzenetben közölte a Hámásszal: Izrael nem érdekelt a háború újrakezdésében, de nem tűri el, hogy területére rakétákat lőjenek ki.

Ohád Kohén Nov

Hét fős terrorista sejtet tartóztatattak le az izraeli biztonsági erők a libanoni határon fekvő Ádzsár fauban. A tettesek a Hezbollah segítségével akartak Haifában nagy erejű robbantást végrehajtani. A názáreti bíróság terrorizmus, kémkedés, hazaárulás, fegyver- és drogcsempészet miatt indított ellenük eljárást. Ádzsár Izrael egyetlen síita települése, melynek lakosai az Ászád elnök által is követett alavita irányzat hívei. “A Hezbollah egyik legfontosabb törekvése, hogy távolról irányított merényleteket hajtson végre Izraelben. Mindezt úgy kívánja elérni, hogy érintettsége ne derüljön ki, mert nem célja, hogy kiújuljon a fegyveres konfliktus az izraeli-libanoni határon, amíg erőit leköti a szíriai konfliktus. A lefoglalt robbanóanyag rendkívül nagy pusztítást tudott volna okozni.” – mondta a Sin Bét, az izraeli titkosszolgálat egyik tisztje.

zsido.com