Jobbik – Betyársereg összeborulás

Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő volt az egyik szervezője a Betyársereg szombati tüntetésének. Vona Gábor korábban azt állította, hogy csak baráti viszonyt ápol Tyirityán Zsolttal, a Jobbiknak szervezetileg nincs közük az általa vezetett csoporthoz. A mostani együttműködés azonban messze nem is az egyetlen példa arra, hogy valójában bőven szövetségesi viszonyról beszélhetünk.

 

Szombaton a Kossuth téren tüntetett a Demokratikus Koalíció a betelepítési kvótáról szóló népszavazás ellen, erre a rendezvényre válaszul jelentett be (a szavazás támogatására) saját demonstrációt a Romantikus Erőszak nevű „nemzeti rock” zenekar. A szervezők közleményei és a kihelyezett molinó szerint az esemény szervezője volt a Betyársereg is, akik a rendezvényről készült felvételek szerint valóban nagy számban képviseltették magukat.

jobbik

A Tyirityán Zsolt vezette Betyársereg egy be nem jegyzett szervezet, tagjai vállaltan nemzetiszocialista elveket vallanak, saját elmondásuk szerint többen közülük börtönviseltek. Maga Tyirityán faji alapon elkövetett súlyos testi sértésért miatt ült, betiltott neonáci szervezet, előtte a Vér és Becsület Kulturális Egyesület egyik vezetője volt. 2008-ban komolyabb botrányt kavart, amikor egy rendezvényen arról beszélt, hogy „egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét meg kell tudni húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát”, és arról kérdezte a közönségét, hogy „mikor az izraeliek ide fognak jönni Merkava harckocsikkal vagy lopakodó bombázókkal, bennük meglesz az a morális kérdés, hogy lakóházat szétlőjön? (…) Biztos vagyok benne, hogy nem! És bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?”

 

Ezért is fontos rámutatni, hogy a szombati Betyársereg-rendezvényen a magát mostanában mérsékelt néppártnak nevező Jobbik országgyűlési képviselője, Apáti István szervezőként nyilatkozott a 444-nek. A néppártosodás kétarcúságának egyik legjobb példája az, hogy a párt vezetői, miközben egyrészt „hídépítésről”, vadhajtások levagdosásáról beszélnek, eközben aktív kapcsolatokat ápolnak egy neonáci elveket és erőszakot hirdető csoporttal. Vona Gábor a legutóbb azt állította, hogy „nincs tudomása”, és „nem követi a munkásságukat” a Betyársereg működéséről, csak azt ismerte el, hogy Tyirityánnal baráti viszonyban áll, hozzátette, vannak szocialista vagy hit gyülekezetes barátai is, azt sugallva, csupán magánemberként van közük egymáshoz, így a kapcsolat nem releváns, a politikához, pártélethez nincs köze.

 

A tények azonban azt mutatják, hogy jóval többről van szó magánemberi viszonyról: a Jobbik és a Betyársereg kapcsolata 2009-re nyúlik vissza, amikor is Szegeden több más szervezettel együtt stratégiai szövetséget kötöttek. Az együttműködés azóta nagyrészt töretlen, és messze nemcsak „magánszemélyként”, de szervezetileg is van kapcsolat a Jobbik és Tyirityánék között. 2013-ban például a Jobbik is szervezője volt a Betyársereg Attila Védvonal Emléktúrájának (ezen egyébként részt vett az újnyilas Pax Hungarica Mozgalom is).  2014-ben a párt esztergomi kampánynyitó gyűlését a Betyársereg biztosította, úgymond „bajtársi felkérésre”. 2015-ben a Jobbik az ún. II. bajtársi találkozón a Betyársereggel és más szervezettekkel együtt ismételten arról állapodtak meg, hogy „az együttműködés a jövőben is folytatódni fog.” A következő évben a Betyársereg már standot kapott a Jobbik majálisán.