Támadás egy londoni zsinagóga ellen

A támadás belülről

A támadás belülről

Hozzávetőleg húsz fiatalból álló csoport támadt a London külvárosában a Stamford Hill-en álló zsinagógára ezen a hétvégén. Üvöltve fenyegetőztek, bántalmazták a híveket és vandál módon kárt tettek a zsinagóga tulajdonában álló tárgyakban – számolt be az IsraelHatzolah’s hivatalos twitter fiókja.

Az Ahavat Torah közösséghez tartozó egyik áldozat elmondta, hogy az erőszakosan benyomuló tömeg azt kiabálta „Megölünk titeket!”, miközben rájuk támadtak és szétszakították imakönyveiket.

Egy másik helybéli zsidó el akarta hagyni a helyszínt, miközben megragadta az egyik gyanusítottat azzal a szándékkal, hogy elviszi a rendőrségre, de azonnal rárontott a többi támadó és kiverték a fogait.

A rendőrség megerősítette, hogy antiszemita incidens történt. Vasárnap kora hajnalban értesítették a rendőrséget, hogy egy részegekből álló csoport feltehetőleg egy közeli partiról jövet be akart hatolni a zsinagógába. Bántalmazták azt az embert, aki megpróbálta megakadályozni a betolakodókat. Néhányuknak sikerült bejutni, végül a biztonsági személyzet eltávolította őket.

Hat embert őrizetbe vettek rendzavarás és garázdaság miatt.

A rendőrség fokozott készültséget rendelt el a környéken, hogy biztosítsa a közösség nyugalmát.

A nyugat-londoni zsinagóga elleni támadás pár nappal azelőtt történt, hogy megnyílt volna az Antiszemitizmus hotline, amely támogató szolgáltatást nyújt az áldozatok számára.

A  Community Security Trust önkéntes munkával kívánja monitorozni az antiszemita eseteket az Egyesült Királyságban, és ennek megfelelően kívánnak ezekre a problémákra megoldást adni. A forródrót neve Kampány az antiszemitizmus ellen, amelyet válaszként hoztak létre a brit zsidó közösséget sújtó rasszista incidensekre.

A Community Security Trust – a brit zsidó közösség védelmére alapított biztonsági tanácsadó szervezet – jelentése szerint 2014-ben rekord számú antiszemita incidens történt Nagy-Britanniában. A februárban kiadott jelentés szerint a 2014-ben rögzített 1168 támadás több, mint ahány esetet valaha is dokumentáltak az országban. Londonban az év folyamán 137 százalékkal, miközben a második legnagyobb zsidó közösséget számláló Manchesterben 79 százalékkal nőtt a támadások száma. E két városon kívül 89 másik helyszínről is érkeztek bejelentések.

https://www.youtube.com/watch?v=YPhFLwsF_Aw