Szlovákiában is fogadókészségre talált a TEV Tananyaggal és tankönyvekkel az antiszemitizmus ellen elnevezésű projektje

Málta, Bulgária és Csehország után Szlovákiában folytattattak megbeszéléseket a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) képviselői, akik pozsonyi kormánytisztviselőkkel egyeztettek a formálódó oktatási projekt kapcsán. Szalai Kálmán, a TEV titkára, Olti Ferenc, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnökségi tagja és Alex Benjamin, az Európai Zsidó Szövetség (EJA) közkapcsolati igazgatója Prékop Máriával, a szlovák oktatásügyi minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetőjével és Katarína Baranyaiovával, a szlovák oktatási, tudományos, kutatási és sportminisztérium két- és többoldalú megállapodásokért felelős tanácsosával tekintették át a kezdeményezés részleteit.

A Pozsonyban sorra került találkozón bemutatták a Tananyaggal és tankönyvekkel az antiszemitizmus ellen projektet, magyarországi gyakorlatba ültetésének fázisait és eredményeit. E mellett a szlovák oktatási rendszerről is szó esett, különös tekintettel a kisebbségek beilleszkedésének folyamatára és a társadalmi párbeszédre, valamint a projektnek a szlovákiai szabályozással, szokásokkal történő összeegyeztethetőségéről is tárgyaltak.

A szaktárca ígéretet tett arra, hogy alaposan megvizsgálja a TEV és az EJA javaslatait, valamint különös figyelmet fordít az oktatási projektnek a nemzeti tantervben való esetleges gyakorlatba ültetésének és megvalósíthatóságának tanulmányozására. A TEV és az EJA nagyra értékeli a szlovák kormánytisztviselők együttműködőkészségét, az ennek megfelelő eredményes tárgyalásokat, és bizakodással tekintenek az oktatási minisztériummal, a helyi zsidó közösséggel és egyéb partnerekkel létesítendő jövőbeni együttműködés elé.